Dit zijn de grootste energieslurpers in huis Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de grootste energieslurpers in huis

Ons huis staat tegenwoordig vol met elektrisch apparaten: van de magnetron tot de televisie en van de elektrische kachel tot de airconditioner. Maar welke apparaten zijn eigenlijk de grootste energieslurpers in huis?

We zetten ze voor je op een rij.

Elektrische boiler

Heb je een elektrische boiler in huis? Misschien denk je er niet zo snel over na, maar deze boilers zijn echte energieslurpers. Een elektrische boiler, groter dan twintig liter, verbruikt gemiddeld zo’n 1900 kilowattuur per jaar. Op jaarbasis tikt dat qua kosten behoorlijk aan. Een goed alternatief is daarom een zonneboiler, waarmee water verwarmd wordt door zonne-energie.

Elektrische kachel

Ook de elektrische kachel zorgt op jaarbasis voor hoge kosten. Als je hem dagelijks een paar uur aan hebt staan, dan verbruikt hij per jaar zo’n vijfhonderd kilowattuur. Maar ook de wasdroger (290 kilowattuur per jaar) en de vaatwasser (240 kilowattuur per jaar) slurpen veel energie.

Waterbed, tropisch aquarium en vijverpomp

Vooral wanneer je een waterbed, tropisch aquarium of vijverpomp in je tuin hebt, betaal je op jaarbasis veel geld. Een tropisch aquarium verbruikt jaarlijks 1000 kilowattuur en een waterbed verbruikt 750 kilowattuur. De vermogens van een vijverpomp verschillen. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van twintig watt. Staat deze pomp continu aan? Dan verbruikt hij 180 kilowattuur per jaar (veertig euro). Maar bij zwaardere pompen kan dit oplopen tot wel 1800 kilowattuur per jaar. De prijs kan dan oplopen tot vierhonderd euro. Met de stijgende energieprijzen kan dat zelfs nog meer worden.

Oude apparaten slurpen energie

Apparaten kunnen dus enorm veel energie vragen. Een handige tip is om eens te kijken naar het label dat op je apparaten staat. Oude apparaten verbruiken veel meer stroom dan nieuwe apparaten. In dat geval kan het soms beter uitkomen om je oude televisie of wasdroger te vervangen voor een nieuwe.

Top tien energieslurpende apparaten

  1. Elektrische boiler (1.900 kilowattuur)
  2. Tropisch aquarium (1.000 kilowattuur)
  3. Waterbed (750 kilowattuur)
  4. Elektrische kachel (500 kilowattuur)
  5. Verlichting (390 kilowattuur)
  6. Tweede koelkast/vriezer ouder dan vijftien jaar (380 kilowattuur)
  7. Wasdroger (290 kilowattuur)
  8. Terrasverwarmer (270 kilowattuur)
  9. Vaatwasser (240 kilowattuur)
  10. Kookplaat (200 kilowattuur)

Stijgende stroomprijzen

Door de snelle veranderingen van de stroomprijzen is het lastig om de precieze kosten te berekenen. In augustus 2022 is het tarief 0,775 euro per kilowattuur inclusief energiebelasting, ODE en 9% BTW. In augustus 2021 lag dit tarief een flink stuk lager: gemiddeld €0,2403 per kilowattuur.

Bron | Milieu Centraal, NU.nl, overstappen.nl

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden