null Beeld

Dit zijn de grootste energieslurpers in huis

Technische innovaties zijn geweldig, maar wist je dat het aantal elektrische apparaten in huis tussen 2007 en 2012 bijna verdubbeld is? Volgens een onderzoek van United Nations University heeft een huishouden gemiddeld 93 elektrische apparaten in huis. Vijftigplussers spannen de kroon met maar liefst 102 elektrische apparaten per huishouden!

Quookers, robotstofzuigers en slow cookers helpen ons met het huishouden. Tien jaar geleden bestonden deze apparaten nog niet eens, maar inmiddels kan bijna niemand een leven zonder voorstellen. Ze helpen ons en dat is fijn, want dan houden we wat meer tijd over om te genieten van onze iPad, led-tv met decoder, soundbars en een wijntje uit de speciale klimaatkast.

Slurpen deze hulpjes echt zoveel energie?

Quooker

Handig, een kopje thee zonder te wachten tot het water kookt. Of pasta en aardappelen met kokend water opzetten. In de stand-by-stand verbruikt een kokendwaterkraan per jaar 92 tot 280 kWh. Dat kost tussen de 20 en 65 euro. Daarentegen verbruik je minder gas of elektriciteit bij een elektrisch fornuis. En je pakt voor thee altijd precies wat je nodig hebt en verspilt geen water.

Robotstofzuiger

Met een robotstofzuiger ben je helemaal van deze tijd. Op z’n minst eens per week houdt hij het huis schoon. Maar hoe zit het met de extra kosten? Het blijkt dat die er nauwelijks zijn! Bij regelmatig gebruik kost een eenvoudige robotstofzuiger ongeveer € 15,25 per jaar aan stroom. Met die energie laadt het apparaat zich op om, meerdere uren per week, stand-by te staan én te stofzuigen. Als je zélf elke week een uur stofzuigt (met een stofzuiger van 1.500 Watt) kost dat per jaar ongeveer € 13,50.

Led- of plasma-televisie

In een modern huishouden zal een led- of plasma-televisie niet snel ontbreken en hoeft ook niet energieverspillend te zijn. Kijk je 4 uur per dag naar een 42 inch led-tv met energielabel A, dan verbruikt deze zo’n 25 euro per jaar. Een plasma-televisie van hetzelfde formaat verbruikt jaarlijks zo’n 100 euro.

In het algemeen geldt wel: hoe groter, helderder en geavanceerder des te hoger het verbruik. En een led-tv is zuiniger dan plasma-of LCD-tv en de ouderwetse beeldbuis.

Decoder

Waar veel mensen niet bij stilstaan, is het energieverbruik van de decoder. Volgens Milieu Centraal kan je gerus , afhankelijk van het model decoder, 50 tot 250 kWh bij het tv-verbruik optellen. De kosten? Jaarlijks 11 tot 57 euro.

Daarbij kan het sluipverbruik aardig oplopen. Van een geavanceerde decoder is dit bijvoorbeeld 130 kWh per jaar, oftewel 30 euro. Tip: gebruik een stand-by killer om de televisie en alle randapparatuur in één keer uit te zetten.

Denk je dat je nóg meer kunt besparen?

Met de Nuon Verspillingscheck kan je zien op welke punten je bij jou thuis nog meer zou kunnen besparen. Dit kan tot in de honderden euro's oplopen. Zeker de moeite waard dus om even te kijken. Binnen vijf minuten weet je wat je kunt besparen. Ga naar www.nuon.nl/energie-besparen voor meer tips om energie te besparen.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden