null Beeld

Dit zijn dé 5 plantentrends in 2020

In die periode tussen kerst en het voorjaar kan je huis soms wat leeg aanvoelen, zo zonder kerstboom of gezellige voorjaarsbloemen. Met deze vijf trends voor 2020 vul je die leegte zo op. Voor welke plant ga jij?

Trend 1: Met z’n allen

Groeperen en combineren lijkt een kwestie van wat planten in potten bij elkaar neerzetten, maar er is meer nodig voor een goede balans. De kracht zit ’m in het combineren van verschillende bladeren, kleuren en structuren. Kleine ronde blaadjes, lange stekelige punten, fragiele takjes met dito blaadjes, een bontgekleurd blad en een juist wat vergrijsder soort.

Let daarbij ook op hoogteverschillen; bladeren die fier omhoog steken met een hangplantje ernaast geeft juist dat spannende evenwicht. Door allemaal dezelfde potten - of in elk geval dezelfde kleur - te kiezen, houd je het toch een beetje rustig en creëer je eenheid. Planten met bijzonder blad zijn onder andere: Pilea Peperomioides (Pannenkoekplant), Ceropegia Woodii (Chinees lantaarnplantje), Araucaria Heterophylla (kamerden), Sansevieria, Begonia Maculata (Polkadot Begonia) en de mini Monstera.

null Beeld

Trend 2: Plantenpodium

Bij deze trend gaat het niet om de plant, maar om de presentatie. De plantenstandaards uit de jaren vijftig zijn terug, in een nieuw jasje, dat wel. Heel veel nieuwe jasjes eigenlijk, want voor elke woonstijl is er wel een mooie plantenstandaard of –tafel te vinden. Zet een plantentafeltje solitair neer met een blikvanger, zoals een schaal vol cactussen erop of groepeer er juist een paar in verschillende maten en hoogtes. Allemaal losse planten erop en klaar. Helemaal hot!

null Beeld

Trend 3: XXXL blikvanger

De perfecte vervanger voor de kerstboom is natuurlijk een mega plant; dat is net zo’n blikvanger. Met het grote verschil dat je het hele jaar door van deze grote jongen kunt genieten! Wil je echt indruk maken, kies dan voor een plant die minimaal 1,70 meter meet zoals de Alocasia (Olifantsoor), Strelitzia Nicolai (bananenplant), Monstera (gatenplant), Ficus Lyrata (tabaksplant) of een van de vele verschillende palmsoorten. Je kunt een plant ook (nog) groter laten lijken door hem in een hoge pot te zetten. Het effect zal er niet minder om zijn.

null Beeld

Lees ook: Deze 10 kamerplanten zijn ideaal als je geen groene vingers hebt

Trend 4: Wat hangt daar nou?

Macramé plantenhangers zijn nog altijd leuk, maar planten op een andere manier in de lucht hangen is ook erg leuk! Deze airplants, de Tillandsia’s, leven letterlijk van de lucht! En oké, een heel klein beetje water. Ideaal voor mensen die niet zulke groene vingers hebben. Je hangt ze op aan een touwtje, in een glazen bolletje of wat creatiever: in een zee-egel.

Je hoeft ze in elk geval niet in de aarde te planten, want de Tillandsia gebruikt zijn wortels niet om voedsel op te nemen. De wortels zijn in de natuur bedoeld om zich vast te zetten op een boom, tak of op een steen. De Tillandsia voedt zich aan de lucht; de bladeren halen voedingsstoffen uit zuurstof. Verder worden ze blij van een sproeibeurt met de plantenspuit (eens per week) en uiteraard licht.

null Beeld

Trend 5: Winterblommen

Met dit uitbundig gekleurde tropische trio haal je in de wintermaanden letterlijk de zon in huis; de Kalanchoe, Cambria Catatante en de Vriesea stralen in de winter. En, ze zijn allemaal makkelijk in ouderhoud. De Kalanchoe (oorspronkelijk uit Madagaskar) heeft weinig water nodig door de dikkere vetplantbladeren die het water opslaan voor droogte.

De Cambria Catatante is een gekweekte orchidee die niet van volle zon houdt en ook niet naast de verwarming wil staan. Aan een klein beetje water heeft hij genoeg. De Zuid-Amerikaanse Vriesea tot slot, ontleent zijn kleurenpracht niet aan bloemen maar aan de gekleurde schutbladeren. Deze plant haalt voeding en vocht uit de lucht met piepkleine 'mondjes' op de bladeren. Stuk voor stuk ideale winterbloeiers.

null Beeld

Tekst | Ghislaine van Delden

Fotografie | Margriet Hoekstra

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-03. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Lichelle Roozeboom

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden