Margriet logo
Dit kun je allemaal schoonmaken met een hogedrukreiniger. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit kun je allemaal schoonmaken met een hogedrukreiniger

Nog héél even wachten en dan kunnen we (hopelijk) weer genieten van de zonnestralen in onze eigen tuin. Om goed voorbereid de lente in te gaan kan een voorjaarsschoonmaak in je tuin geen kwaad. Met een hogedrukreiniger zijn veel klusjes zo gepiept, maar wat kun je allemaal schoonmaken met dit apparaat?

Nou, heel veel. We maakten een handig overzicht.

Houten vlonder

Heb je een vlonder in je tuin die gemaakt is van Amerikaans hardhout zoals Ipé of Carmu? Dan kun je die volgens Tuin Simpel prima schoonmaken met een hogedrukreiniger. Ook vlonders die gemaakt zijn van onder druk behandeld hout kunnen over het algemeen worden schoongemaakt met een hogedrukreiniger. Zorg er wel voor dat je het mondstuk van het apparaat niet te dicht op het hout houdt en probeer eerst een onopvallende plek om te testen of het hout ertegen kan. Spuit in de lengte van de planken en ga met de nerf van het hout mee.

Tuinmeubels schoonmaken met hogedrukreiniger

Ongeveer één keer per jaar is het goed om je tuinmeubels grondig schoon te maken. Een hogedrukreiniger is een handig hulpmiddel voor deze klus. Volgens STIHL moet je wel letten op het materiaal van je tuinmeubels.

Houten tuinmeubels
Het is niet moeilijk om houten tuinmeubels schoon te maken met een hogedrukreiniger, maar je moet er voorzichtig mee omgaan. Hardhout zoals teak, eucalyptus en robinia zijn relatief onderhoudsarm en verkleuren niet snel. Deze houtsoorten kun je vrij robuust reinigen. Zachtere houtsoorten maak je schoon met de hand.

Rotan tuinmeubels
Rotan is lastiger om met de hand te reinigen, omdat het vuil vaak tussen het vlechtwerk zit. Een hogedrukreiniger komt hierbij goed van pas. Voorzichtigheid is wel belangrijk: richt de straal niet rechtstreeks op kwetsbaar materiaal van het vlechtwerk.

Metalen tuinmeubels
Het schoonmaken van metalen tuinmeubels is niet lastig, omdat het materiaal sterk is. Met alleen water krijg je al een hoop vuil weg. Het hardnekkige vuil is eventueel te behandelen met schoonmaakmiddel. Laat dit even intrekken en spuit het er daarna af met de hogedrukreiniger.

Kunststof tuinmeubels
Volgens HG zijn de meningen over het gebruik van een hogedrukreiniger bij kunststof tuinmeubels verdeeld. Volgens sommigen is het niet verstandig om de meubels hiermee schoon te maken, omdat ze niet tegen de harde straal kunnen en beschadigd raken. Het gebruik van een hogedrukreiniger is dus een beetje op eigen risico. Ga je er toch mee aan de slag? Zet het apparaat dan in elk geval op de laagste stand.

Terras schoonmaken

Voetpaden en tuintegels worden snel groen, maar met een hogedrukreiniger ziet je terras er in no time weer spic en span uit. Let wel op dat niet alle tegels tegen een hogedrukreiniger kunnen. Voor beton- en hardstenen tegels is een lage waterdruk beter, reinig ze bijvoorbeeld met een oppervlaktereiniger. Test eerst een minder zichtbare plek met de hogedrukreiniger om er zeker van te zijn dat het niet fout gaat.

Buitenmuren schoonmaken

Na verloop van tijd worden de buitenmuren van je huis vies. Voor het schoonmaken van de buitenmuren kun je volgens Bouw Fac prima een hogedrukreiniger gebruiken. Door de harde straal haal je gemakkelijk het vuil weg en bespaar je water in vergelijking met andere reinigingsmethoden.

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden