Margriet logo
Dit is de reden waarom je kleine vetplantjes soms omhoog groeien Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom je kleine vetplantjes soms omhoog groeien

Vetplantjes voorzien je huis van net wat meer groen en zijn daarnaast makkelijk om te verzorgen. Het is alleen wel belangrijk om te weten wat je plant nodig heeft, want voor je het weet verkleurt je vetplantje en begint hij opeens heel gek omhoog te groeien. Erg zonde natuurlijk, want hij stond daar net zo leuk…

Heb je vaak last van dit probleem en kom je er maar niet achter wat er misgaat? We leggen het uit.

Hopeloos op zoek naar licht

Wanneer je vetplantje omhoog groeit met vreemde uitschieters en verkleurde blaadjes, geeft je plant aan dat hij te weinig licht krijgt. In principe hebben vetplanten weinig water nodig en groeien ze langzaam. Hierdoor zijn ze makkelijk om te verzorgen, maar wanneer ze te weinig licht krijgen gaan ze hopeloos op zoek. Ze groeien dan enorm hard om zo licht te vinden. Officieel heet dit etioleren.

Dit kun je merken

Hoe kom je erachter of je vetplant licht nodig heeft? Allereerst zal de plant een bepaalde kant op groeien, zoals richting een raam. Daarna groeit de plant meer omhoog en komt er meer ruimte tussen de blaadjes. Meestal krijgen de blaadjes een lichtere, witachtige kleur en groeien ze kleiner.

Dit proces komt voor bij vetplanten die binnen staan, maar het kan ook gebeuren met vetplanten die buiten staan. Deze planten staan dan te veel in de schaduw en kun je beter verplaatsen naar een plek met meer zonlicht.

Lees ook: Dit zijn de do’s en don’ts voor het verzorgen van je vetplantjes

Is je plant nog te redden?

Voldoende water en zonlicht is natuurlijk het beste voor je plant. Zet de plant dus op een plek waar genoeg licht bij komt. Hierdoor blijft de vetplant er gezond uitzien en groeit hij normaal. Heb je een donkere (slaap-)kamer? Dan kun je de plant daar beter niet neerzetten. Wanneer je merkt dat je plant er ongezond uit gaat zien, dan laat hij zien dat het niet goed gaat.

Is het kwaad al geschied en is je vetplant verkleurd en omhoog gegroeid? Helaas groeit hij niet meer terug zoals hij was. Maar door je plant te stekken kun je hem een tweede leven geven. Hoe je dat doet leggen we je uit in dit artikel.

Bron | RTLNieuws

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden