null Beeld

Dít is waarom je kamerplant gele blaadjes krijgt (en dit kun je eraan doen)

Zien de bladeren van je favoriete plant er ineens gelig uit? Gooi ’m dan niet meteen weg. De kans is groot dat 'ie nog gewoon te redden is. Hier wat oorzaken van die gele blaadjes én bijbehorende oplossingen om je plant weer mooi groen te krijgen.

Hieronder leggen we kort en bondig uit hoe je plant aan die gele blaadjes kan komen, en hoe je ze in dat geval ook weer snel kunt laten verdwijnen. Zó gun je jouw kamerplant een tweede leven.

Ongedierte

Signalen: afgepeuzelde bladeren

Oplossing: als de bladeren van je plant geel worden en afgeknaagde randjes krijgen, dan is de kans groot dat er ongedierte in woont. Besproei de plant in dat geval met een insectdodende olie, milieuvriendelijke spray of natuurlijk plantenextract om het ongedierte te bestrijden. Dit is te koop bij tuincentra, speciaalzaken en natuurlijk gewoon online.

Te veel water

Signalen: gele, levenloze en verschrompelde bladeren

Oplossing: wortels verdrinken en gaan rotten als een teveel aan water niet kan worden afgevoerd. Geef de plant daarom minder water, en zorg ervoor dat er gaten onderin de pot zitten om overtollig water af te voeren. Het kan ook helpen om af en toe met een smal object (bijvoorbeeld een potlood) voorzichtig wat gaten in de aarde te prikken om lucht bij de wortels te laten.

Te weinig (of te veel) zonlicht

Signalen: de bladeren vervagen van kleur en hangen er troosteloos bij

Oplossing: de ene plant vindt het fijn om in de volle zon te staan, de ander heeft liever indirect licht. En sommige planten hebben bijna geen zonlicht nodig en verbranden letterlijk als ze in direct zonlicht staan. Even opzoeken dus waar jouw plant de meeste behoefte aan heeft.

Uitdroging

Signalen: de bladeren zien er droog uit en breken gemakkelijk af als je ze aanraakt

Oplossing: waarschijnlijk geef je je plant te weinig water. Iets vaker water geven kan helpen; de meeste planten hebben wekelijks water nodig. Doe je dit al regelmatig? Dan kan het ook zijn dat het water de onderste wortels van de plant niet bereikt. Je kunt dit oplossen door de plant dertig minuten in een teiltje met water te laten 'badderen'. Zo kan het water ook goed in de onderste wortels trekken.

Nog wennen

Signalen: gele bladeren of vlekken op verschillende plaatsen

Oplossing: wanneer je je plant net gekocht hebt, kan het zijn dat hij even moet wennen aan de nieuwe omgeving. Zorg ervoor dat de plant genoeg licht heeft, en spray de bladeren af en toe nat met wat water. Verder is dit een kwestie van geduld hebben en wachten tot je plant volledig geacclimatiseerd is.

Nog twee handige tips

Controleer het vochtgehalte

Wanneer de bladeren van je kamerplant geelbruin zijn of opkrullen, is het goed om te kijken of je te weinig of misschien juist te veel water hebt gegeven. Dit kun je zien aan de staat van de potgrond: is die uitgedroogd of net te vochtig, of weet je het niet zeker? Verplant de kamerplant dan naar een nieuwe bloempot met verse potgrond om erachter te komen.

Schimmel of ongedierte

Vind je kleine gaatjes in de bladeren van je plant, zwarte of witte stipjes en/of een pluisachtige waas? Misschien heeft je kamerplant dan last van schimmel of ongedierte, iets wat je niet met het blote oog kunt zien. Haal met wat keukenpapier de ergste aanslag van de bladeren. Neem er een foto van en laat je vervolgens in een plantenzaak adviseren. Nog een tip: je kunt het beste biologische producten gebruiken, want die beschadigen je plant zo min mogelijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Wellandgood.com, Libelle.be

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden