null Beeld

Dit is waarom je in maart met je moestuin zou moeten beginnen

Beginnen jouw lentekriebels ook al langzaam op te komen? Dan hebben we goed nieuws. Maart is namelijk het perfecte seizoen om weer met je moestuin te starten. Het begint met de juiste voorbereidingen, maar liefhebbers kunnen ook dit weekend al in de tuin aan de slag.

Met deze tips maak je je moestuin in maart al helemaal klaar. Zo krijg je dit jaar hopelijk een succesvollere oogst.

Moestuinseizoen geopend

Misschien voelt het met de wisselende temperaturen en regenbuien nog wat vroeg om met een moestuin aan de slag te gaan. Toch is niks minder waar. Vanaf maart gaat het moestuinseizoen namelijk weer volop van start. En je zou het misschien op dit moment niet zeggen, maar dat komt vooral omdat het in maart weer steeds langer licht blijft en het steeds warmer wordt. Daarnaast is goede voorbereiding het halve werk, en kun je dus beter te vroeg dan te laat beginnen.

De juiste voorbereiding

De maanden februari en maart zijn ideaal om de grond van je moestuin alvast goed voor te bereiden. Hierdoor kun je straks meer oogsten. Je kunt de bedden van je moestuin alvast onkruidvrij maken en oude oogstresten opruimen. Wanneer je het echt goed wilt aanpakken, kun je zelfs de zuurgraad van je grond laten onderzoeken om je moestuin tot een nog groter succes te maken. En vergeet niet de perfecte plaats voor je tuintje uit te kiezen. Ga voor een plek waar veel zon komt; het is namelijk makkelijker om met wat attributen schaduw voor gewassen te maken, dan dat je ze moet overplanten vanwege te weinig zon.

Je moestuin indelen

Als je in maart al wil beginnen met je moestuin, is het verstandig om eerst de goede indeling te maken. Niet alle groenten kunnen namelijk naast elkaar groeien. Daarnaast kun je deze stap nog binnenshuis doen, als het toch nog niet zulk lekker weer is om in de tuin aan de slag te gaan. Planten kunnen met bepaalde geuren insecten aantrekken die misschien voor zichzelf niet zo schadelijk zijn, maar wel voor het gewas dat ernaast staat. Ook heeft de ene groente meer groeiruimte nodig dan een ander en kan de juiste combinatie ervoor zorgen dat je planten minder snel ziek worden. Zo oogst je dit jaar nog beter.

Lees ook: Maak je eigen moestuin in 10 eenvoudige stappen

Voorzaaien

Wanneer je je indeling klaar hebt en de grond onkruidvrij is, kan het zijn dat je groene vingers al beginnen te jeuken. In dit geval kun je alvast gaan voorzaaien. Pas wel op met zomerse groentes, want die kunnen slecht tegen de kou. Dit zijn bijvoorbeeld tomaten, paprika en courgette. Je kunt dit soort groentes het best binnen voorzaaien, zodat ze langer de tijd hebben om te groeien. Wanneer het rond april warm genoeg is, kun je ze naar buiten verplaatsen. Rond juli kun je dan gaan oogsten.

Houdbaarheidsdatum controleren

Vergeet bij het zaaien niet te kijken naar de houdbaarheidsdatum. Sommige zaden gaan namelijk echt maar één jaar mee. Zonde als je je kostbare grond vult met zaden die het toch niet aan doen. Je kunt ook samen doen met bijvoorbeeld je buren of andere moestuinliefhebbers om minder zaden weg te hoeven gooien. Kun je er meteen een leuke ruil van maken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigen Huis en Tuin, Mijn Tuin

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden