Margriet logo
afvoerputje schoonmaken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & tuinieren

Dít is waarom je het afvoerputje vaker moet schoonmaken (en zo doe je dat)

Oké, geef maar toe: wanneer heb je het afvoerputje in de gootsteen voor het laatst grondig schoongemaakt? Grote kans dat het alweer een tijd geleden is. Gevolg: er blijft een hoop viezigheid achter. Hoe kun je het afvoerputje het beste schoonmaken?

We delen handige tips (en een schokkend filmpje).

Viezigheid onder het afvoerputje

Om je gootsteen blinkend schoon te houden, is het belangrijk om etensresten dagelijks uit het putje te vissen en ‘m regelmatig een poetsbeurt te geven. Daarna lijkt de gootsteen weer lekker fris. Met de nadruk op ‘lijkt’, want niets is minder waar. Maar wat veel mensen namelijk vergeten, is het losmaken van het afvoerputje. Simpelweg door het losdraaien van de schroef. Wat je waarschijnlijk ziet als je ‘m omhooghaalt, is een opstapeling van etensresten, vet, haren, zeepresten en andere troep. Misschien komt er ook een smerige geur vanaf.

Ook deze TikTok-gebruiker schrok zich rot van haar vieze afvoerputje. Ze maakte er een schokkend filmpje van:

Afvoerputje schoonmaken

Ook geschrokken van de viezigheid in je afvoerputje? Dan wil je natuurlijk dat ‘ie er snel weer fris uitziet (en ruikt). Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een tandenborstel, ontvetter, allesreiniger en baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd. Veeg eerst het hardnekkige vuil weg met een natte schoonmaakdoek of keukenpapier. Spray vervolgens wat ontvetter op het afvoerputje en laat even intrekken. Poets daarna met een tandenborstel en allesreiniger de rest van de vlekken weg. Tot slot strooi je een half kopje baking soda in het afvoerputje. Laat even inwerken en giet daarna weg met heet water. Dit verhelpt én voorkomt verstoppingen. Herhaal de laatste stap elke maand om te voorkomen dat viezigheid zich opnieuw opstapelt en je gootsteen verstopt raakt. Daarvoor hoef je gelukkig niet steeds het afvoerputje los te maken. Giet ook regelmatig heet water door je afvoer, want dat neemt vuil mee. De laatste tip om een verstopping te voorkomen: haal vet of jus met keukenpapier uit de pan in plaats van het in de gootsteen weg te spoelen.

Bron | RTL Nieuws, Centraal Beheer

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden