Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom je een mulchlaag in je tuin zou moeten gebruiken

Een tuin inrichten is iets heel persoonlijks. Je richt hem in met bloemen en planten die bij jouw smaak passen. Wanneer dit klaar is wil je natuurlijk dat alles goed gaat groeien en bloeien. En daar kan mulch een handje bij helpen.

Dit is waarom je een mulchlaag in je tuin zou moeten gebruiken.

Mulch

Mulch is eigenlijk niks meer dan organisch materiaal uit de tuin en versnipperd tuinafval. Zoals bladeren, snoeiafval, gras en alles wat afkomstig is van planten, bomen en struiken. Mulch is in de meeste gevallen versnipperd. Dit omdat het de bedoeling is dat het na verloop van tijd op een natuurlijke manier vergaat.

Mulchen

Bij mulchen bedek je de bodem van je tuin. Dit kan bijvoorbeeld met houtsnippers, cacaodoppen of boomschors. Maar deze bodembedekkers worden vaak als permanente bodembedekking gebruikt. De bodem met karton of landbouwplastic afdekken, valt ook onder mulchen.

Voordelen mulchen

Mulchen is eigenlijk niks meer dan op een natuurlijke manier je tuin onderhouden. Moeder natuur doet het precies zo. Kijk maar eens goed naar de grond als je in het bos bent. Het aanbrengen van een mulchlaag heeft de volgende voordelen:

  • Door mulch te laten verteren door wormen, pissebedden, duizendpoten, schimmels en bacteriën ontstaat er een humusrijke grond. Deze zit vol voedingstoffen voor je planten.
  • Wormen graven gangetjes waardoor de grond luchtiger wordt. Hierdoor kan regenwater makkelijker weglopen.
  • Daarnaast zorgt een mulchlaag ook voor isolatie. In de winter bevriezen planten daardoor minder snel. En in de zomer droogt de grond minder snel uit.
  • Onkruid krijgt minder kans om te groeien. Daar wordt toch iedereen gelukkig van.
  • Een mulchlaag trekt verschillende insecten aan, dit zorgt voor biodiversiteit in je tuin.
  • Door tuinafval te hergebruiken, hoef je niet naar de stort. Dit scheelt op jaarbasis heel wat autoritten en dat is voor het milieu een stuk beter.

Lees ook: Ongedierte op tuinplanten: zo herken én bestrijd je ze

Het hele jaar door

Het hele jaar door kun je een mulchlaag aanbrengen in je tuin. Alleen in het voorjaar moet je rekening houden met een aantal dingen. Zo komen vaste planten, die dan nog onder de grond zitten, op. Leg op deze plekken geen mulchlaag neer. En na het zaaien van planten wil je het opkomen ook niet belemmeren. Een voordeel van het hele jaar door mulchen, is dat elk seizoen zijn eigen mulch materialen biedt.

Herfst

Doordat de bladeren in de herfst van de bomen vallen, zorgt de natuur zelf al voor een goede mulchlaag in je tuin. Laat dit ook vooral liggen en haal alleen het blad van het grasveld af. Verspreid dit blad weer tussen de planten. Op deze manier help je de planten in je tuin de winter door. Verwijder de mulchlaag in het voorjaar weer. Planten hebben dan ruimte en lucht nodig om te groeien.

Dikte mulchlaag

Hoe dik de mulchlaag moet zijn, hangt af van het gekozen materiaal. Je moet er vooral voor zorgen dat het nog kan ademen. Als er geen lucht meer doorheen kan, gaat de mulchlaag rotten. Een laag gras is dus een stuk dunner, dan wanneer je snoeiafval als mulchlaag gebruikt.

Moestuin

Een mulchlaag is niet alleen in de tuin ideaal. Ook in de moestuin is het aan te raden om een mulchlaag aan te brengen. Groenten als courgetten en pompoenen groeien op de grond. Bij een regenbui gaan ze snel rotten. Door een laag stro aan te brengen voorkom je dit. Ook bij aardbeien is dit bijvoorbeeld aan te raden.

Bron | Intratuin, Welkoop

Beeld | Getty Images

Lichelle RoozeboomGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden