null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom je de was beter niet binnen kunt ophangen

Niet alle kleding kun je in de droger stoppen en daarnaast heeft niet iedereen een droger. Soms moet je de was dus binnen of buiten ophangen. Maar wist je dat je de was beter niet in huis kunt ophangen?

Uit een onderzoek van The Asthma Society of Ireland blijkt dat de was drogen ín huis niet zo goed is voor je gezondheid. In de zomer en lente is het ideaal om je was buiten op te hangen. Maar zodra het regent of het kouder begint te worden, is dit niet meer mogelijk.

Was binnen ophangen

Je was binnen ophangen zorgt voor een verhoogde luchtvochtigheid van ongeveer 30 procent. De hogere luchtvochtigheid zorgt voor een grotere kans op (giftige) schimmels "Een vochtige omgeving stimuleert de groei van schimmels die sporen vrijgeven. Die sporen kunnen bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken", aldus een woordvoerder van de Asthma Society.

Niet iedereen krijgt hier overigens snel last van: vooral mensen met astma zijn hier gevoelig voor. Ook kunnen de schimmels een negatief effect hebben op je huid en kun je last krijgen van netelroos, niezen, een loopneus, hoofdpijn en prikkelhoest.

Lees ook:

Dít is de meest gemaakte fout bij het wassen van kleding

Drogen

Als jij in de wintermaanden of regenachtige zomermaanden je kleding op een wasrek laat drogen, moet je dus rekening houden met de luchtvochtigheid en het binnenhuisklimaat. Zet het droogrek daarom niet op plekken waar je vaak komt, zoals de woon- en slaapkamer. Kies voor een plek waar je weinig komt zoals de badkamer, gang of logeerkamer. Hoe je je kleding het beste op kunt hangen aan het droogrek lees je hier.

Ventileren

Het is belangrijk dat je de kamer waarin je de was hebt opgehangen om te drogen goed ventileert. De frisse lucht vervangt de vochtige lucht in de kamer en voorkomt daardoor vochtschade. Daarnaast zorgt de frisse lucht voor een gezonder en beter binnenhuisklimaat. Zet daarom regelmatig een raam open in de kamer waar je droogrek staat en voorkom dat de luchtkwaliteit in huis vermindert.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Independent, Tipsvanoma.com

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden