kleine was Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom je beter geen halve was kunt draaien

Een wasmachine vullen met wit en zwart wasgoed lukt meestal wel. Maar door een handjevol rode kledingstukken zit de wasmachine misschien net halfvol. Geen probleem, zou je denken. Toch zijn er een aantal redenen om beter geen halve was te draaien.

We vertellen je waarom.

Kleine was is minder schoon

Het is áltijd hetzelfde: wil je een bepaald kledingstuk aan, zit ‘ie nog in de was. Een halve was lijkt dan de perfecte oplossing. Toch is het niet verstandig om dit wekelijks te doen. Zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat wasmachines die maar halfgevuld zijn veel minder warm worden. Gevolg? Je wasgoed wordt een stuk minder schoon. Om te weten of een wasmachine vol genoeg zit, kun je een handige richtlijn aanhouden. Vul de trommel met katoenen wasgoed tot er nog één vuist aan ruimte overblijft. In een volle wasmachine wordt de was schoner, omdat het wasgoed beter tegen elkaar kan wrijven. Bij fijne stoffen, zoals wol of synthetisch materiaal, is een halfvolle wasmachine wel goed. Een overvolle wasmachine is trouwens ook niet slim, want zo heeft je wasgoed te weinig ruimte om te bewegen. Het wasmiddel lost dan niet goed op en witte krijtachtige strepen blijven achter op je wasgoed.

Liever wasgoed opsparen

Een goed gevulde wasmachine zorgt niet alleen voor een schone was, maar is ook goed voor de portemonnee. Volgens de Consumentenbond is het goedkoper om twee keer per week een grote was te draaien dan vier keer per week een kleine was. Scheelt je toch weer 30 euro op jaarbasis. Sommige wasmachines hebben een beladingsherkenning waardoor ze precies de juiste hoeveelheid energie en water gebruiken voor een schone was. Maar dat gaat lang niet altijd goed. Een halfgevulde zou met deze herkenning zuiniger zijn, maar vul je ‘m net iets over dan de helft, dan is het juist minder zuinig. Het meest praktisch is dus om je wasgoed zoveel mogelijk op te sparen tot de trommel gevuld is. En ach, die ene keer dat je alleen een paar shirts wast, is dan ook niet zo’n ramp.

Bron | Consumentenbond, RTL Nieuws

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden