Dit is waarom er nu al veel spinnen zijn (en waarom je ze beter kunt laten zitten) Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom er nu al zoveel spinnen zijn (en waarom je ze beter kunt laten zitten)

Officieel start het spinnenseizoen pas in september. Normaal gesproken zouden we zeggen: fijn voor de mensen die bang zijn voor deze (over het algemeen) kleine insecten. Maar dit jaar zit dat net even anders. Want ook nu het nog augustus is, is de kruisspin overal al te zien. Hoe kan dat?

En wist je dat het helemaal niet zo erg is om een spin te laten zitten? We vertellen je er alles over.

Veel spinnen in augustus

Ben je al door een spinnenweb gelopen toen je 's ochtends vroeg naar buiten liep? Dat kan zomaar. Er zijn namelijk, in vergelijking met andere jaren, al veel kruisspinnen. En dat is relatief vroeg, zegt ook spinnenexpert Peter van Helsdingen. “Er zijn al heel veel kruisspinnen en ook allemaal al volwassen, vorige maand al”, zegt hij tegen RTL Nieuws. “Dat is echt veel te vroeg, want het is eigenlijk een herfstbeest.”

Maar hoe komt het dan dat ze er nu al zijn? Van Helsdingen denkt dat de hoge temperaturen hierbij een rol spelen. De temperatuur, en ook de beschikbaarheid van voedsel, zijn namelijk belangrijk voor de groei van de beestjes. “In een warme en droge periode zijn er met name veel vliegen en bijen actief”, zegt Sjef van Overdijk van Spinnetjes.com tegen RTL Nieuws. “Dat is allemaal voedsel voor onze kruisspin.” Maar er is nog een andere theorie. De warmte kan er ook voor zorgen dat de eieren van de spinnen eerder uitkomen. Ben je nou bang voor spinnen en durf je nu niet meer naar buiten te gaan? Dan is er gelukkig nog één lichtpuntje: hoe eerder spinnen volwassen zijn, hoe eerder ze ook weer dood gaan.

Het nut van spinnen

Het liefst heb je spinnen zo snel mogelijk weer uit je huis. Toch kan het verstandig zijn om ze de volgende keer lekker te laten zitten. Spinnen eten namelijk andere insecten, zoals papiervisjes en vliegjes. Misschien nog wel een groter voordeel: ze doden ook andere spinachtigen en zelfs spinnen van hun eigen soort. Vind je die voordelen niet groot genoeg? Dan is het goed om te weten dat spinnen ook goed kunnen zijn voor ons. De chemicaliën uit spinnengif kunnen bijvoorbeeld verschillende ziektes behandelen. Wil je nu echt van die spin af? Dan kan het beter zijn om hem naar buiten te verplaatsen, in plaats van hem dood te slaan. Dan houdt hij namelijk ook de insectenpopulatie in je tuin op orde.

Bron | RTL Nieuws, Quest, Weeronline

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden