douche kouder buiten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & Tuinieren

Dít is waarom 20 graden onder de douche kouder aanvoelt dan buiten

Je hebt het je vast weleens afgevraagd als je onder de douche staat: waarom voelt 20 graden uit de kraan een stuk kouder aan dan twintig graden buiten? Wetenschapsjournalist Diederik Jekel heeft het antwoord.

Hoewel we bij een temperatuur van twintig graden buiten massaal op het terras zitten en onze verwarming ook rond die temperatuur schommelt, draaien we de kraan van de douche het liefst een stuk warmer.

Wegvoeren van warmte

Water uit de kraan voelt een stuk frisser dan buitenlucht op dezelfde temperatuur. Hoe komt dat? “Wat iets koud doet aanvoelen, is niet alleen de temperatuur van het voorwerp, maar ook hoe makkelijk zo’n voorwerp warmte van je wegtrekt”, vertelt wetenschapsjournalist Diederik Jekel tegen Radio 538. In water vloeit die warmte een stuk sneller weg dan in de lucht. Datzelfde geldt voor een houten of metalen lepel in de keukenla. Hoewel ze allebei op dezelfde plek in dezelfde temperatuur liggen, kan de metalen lepel tóch kouder aanvoelen. “Dat komt doordat metaal makkelijker warmte wegvoert van je vingers af.”

Lees ook:
Dít is de beste tijd om te douchen voor een goede nachtrust

Water- en luchtdeeltjes

Hoe kun je dat verschil tussen de temperatuur van kraanwater en de temperatuur buiten dan verklaren? Dat heeft te maken met de hoeveelheid waterdeeltjes die onder de douche tegen je opbotsen. “Je kunt makkelijker door lucht heenlopen dan door water. En dat komt doordat je in water veel minder luchtdeeltjes tegenkomt dan waterdeeltjes. Al die waterdeeltjes die tegen je opbotsen nemen de warmte van je weg. En daardoor koel je meer af”, aldus de wetenschapsjournalist. Daarnaast zijn we als mens helemaal niet zo goed in het meten van de temperatuur. Dat kun je testen met een klein experiment. “Je zet drie glazen water neer: een met heet water, een met lauw water en een met koud water. Als je je ene vinger in het hete water doet en je andere vinger in het koude water, dan wennen ze aan die temperatuur.” Doe je die vingers vervolgens allebei in het lauwe water, dan is dat voor de vinger die uit het koude water komt ineens heel warm en andersom.” Kortom: je vingers zitten in hetzelfde water, maar ervaren een andere temperatuur.

Bron | Kijk.nl

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden