null Beeld

Dit is hoe beslagen ramen in huis ontstaan (en zó kun je dit voorkomen)

De dagen worden steeds weer kouder, en binnen mag de kachel weer aan. Lekker knus, maar dat betekent ook: vaker beslagen ramen in huis. Hoe komt dat eigenlijk? En is er ook een manier waarop je dit kunt voorkomen?

En kunnen die beslagen ramen eigenlijk kwaad voor je gezondheid?

Beslagen ramen in huis

Dat je in de winter vaker last hebt van beslagen ramen in huis heeft te maken met het temperatuurverschil tussen buiten en binnen. Wanneer het vocht in warme lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, bijvoorbeeld het raam, ontstaat er condens op de ramen. Zelfs ramen met dubbel glas krijgen hier bij koude temperaturen last van.

Is condens slecht voor je?

Een paar beslagen ramen, dat lijkt natuurlijk vrij onschuldig en dat is het gelukkig vaak ook wel. Toch kan het wel een probleem vormen wanneer de condens lang blijft staan. Hierdoor kun je namelijk last krijgen van zwarte schimmel in huis. En dat kan weer leiden tot ademhalingsproblemen, luchtweginfecties en huidirritatie. Lichte klachten zijn bijvoorbeeld hoesten, een loopneus en niezen, maar het kan ook chronische ziektes zoals astma, allergieën en bronchitis verergeren. Zwarte schimmel is voor niemands gezondheid goed, maar kan vooral kwaad bij ouderen, baby’s en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Lees ook: Zó kom je makkelijk van schimmel in huis af

Condensatie voorkomen

Gelukkig kun je gemakkelijk zelf beslagen ramen in huis voorkomen, zodat je zwarte schimmel geen kans geeft. De makkelijkste manier is om regelmatig een raampje open te zetten en je huis dagelijks door te luchten. Vooral in de slaapkamer kunnen in de nacht de ramen snel beslaan door je adem, lichaamswarmte en zweet. Zet dus in de ochtend ongeveer tien minuten een raampje open. Investeer daarnaast in een goede luchtontvochtiger in huis om de kans op schimmel zo klein mogelijk te houden.

Ventileren tijdens het douchen en koken

Tijdens het douchen en koken komt er een hele hoop vocht in de lucht in huis. Zorg daarom dat je de ventilatie in de badkamer altijd aanzet tijdens een douchebeurt, of een raampje open zet en in de keuken altijd de afzuigkap gebruikt. Laat deze luchtafvoersystemen voor maximaal 15 tot 20 minuten aanstaan nadat je klaar bent. De deur van de keuken of badkamer kun je tijdens het koken en douchen het beste gesloten houden, zodat het vocht zich niet door de rest van het huis kan verspreiden.

Gordijnen open

Wanneer je je gordijnen of jaloezieën dicht houdt, kan de lucht bij de ramen zich minder goed verspreiden, waardoor er meer condens achterblijft. Houd je gordijnen of jaloezieën dus zo veel mogelijk open.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Good to know, Vochtbestrijdingsnel

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 48 ligt nu in de winkel! Met deze week: gezond & fit de winter in, zo herken je online oplichting, lekkere & voedzame ontbijtjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden