null Beeld Getty Images/EyeEm Premium
Beeld Getty Images/EyeEm Premium

Dít is de oorzaak van bruine vlekjes op je kamerplant (en dit kun je ertegen doen)

Verzorg je je kamerplant hartstikke goed, maar ontstaan er toch bruine vlekjes op de bladeren? Geen paniek. We leggen je uit wat de oorzaak kan zijn én hoe je hier snel iets tegen kunt doen. 

En ook voor bruine puntjes aan de bladeren hebben we de oplossing.

Bruine vlekjes op je kamerplant

Heb je last van bruine, droge vlekjes op de bladeren van je kamerplant? Dan heeft dat te maken met vocht. Dit kan betekenen dat je je plant te onregelmatig, te weinig of juist te veel water geeft óf dat je plant in een te vochtige ruimte staat.

Water geven

Lichtbruine vlekjes op kamerplant zijn vaak een teken dat je je plant te weinig water geeft. In dit geval is de oplossing dus om meer water te geven. Zitten er echt hele donkere plekken op de bladeren? Dan betekent dat vaak juist dat je te veel water hebt gegeven. Wacht in dit geval tot de grond van je plant helemaal droog aanvoelt, voordat je opnieuw water geeft. Als laatste kunnen de bruine vlekjes ook ontstaan als je je kamerplant heel onregelmatig water geeft. Geef je alleen water als je er eens in de zoveel tijd aan denkt in plaats van op vaste dagen in de week? Dat vinden veel planten niet fijn. Probeer om dezelfde hoeveelheid water over een gelijke tijdsduur te geven.

Vochtige ruimte

Geef je je kamerplant met regelmaat precies genoeg water, maar zitten er wel bruine vlekjes op de bladeren? Dan kan het ook aan de ruimte liggen waarin de plant staat. Bij een te hoge luchtvochtigheid in een te koele ruimte kunnen er namelijk zogenoemde kurkvlekken ontstaan. De simpele oplossing? Zet je kamerplant eens in een andere ruimte neer waar de kamertemperatuur hoger is een de luchtvochtigheid lager.

Lees ook:

Dit is de beste manier om een kamerplant water te geven

Bruine puntjes aan de bladeren

Heb je geen vlekjes, maar bruine puntjes aan het uiteinde van je bladeren? Dat kan komen doordat er te veel kalk in het water zit, de plant in een kamer met een te lage luchtvochtigheid staat of door een tekort aan daglicht. Als er in het kraanwater veel kalk zit, kun je het beste regenwater aan je planten geven. Komen de bruine puntjes door te weinig licht of door de luchtvochtigheid? Probeer dan of het helpt om je kamerplant op een andere plek in huis neer te zetten.

Bron | RTL Nieuws, Plantje.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Daarin lees je onder andere een interview met Tooske Ragas, gesprekken met moeders en dochters over vrouw-zijn toen & nu, de mooiste herfstwandelingen én antwoorden op 20 vragen over (gezond) gewicht. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/EyeEm Premium

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden