null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze voedingsmiddelen zijn oneindig houdbaar

Het is altijd handig om een aantal producten in huis te hebben die oneindig houdbaar zijn. Of nou ja, oneindig. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat ze luchtdicht op een koele, droge plek staan zodat ze minder snel aangetast kunnen worden door bacteriën.

Wanneer je dat doet, kun je deze producten in principe oneindig bewaren.

Suiker en zout

Waarschijnlijk heb je al een langere periode een pak suiker in je kast staan en heb je je weleens afgevraagd of deze nog wel houdbaar is. Goed nieuws: suiker is in principe eeuwig houdbaar. Dit geldt voor witte suiker, bruine suiker en die in poedervorm. Maar vooral bij basterdsuiker moet je er goed op letten dat je het echt luchtdicht verpakt. Wanneer er vocht bij suiker komt, ontstaan er namelijk snel klontjes.

Ook zout is eeuwig houdbaar. Omdat zout van nature een conserveringsmiddel is, gaat dit niet over de datum. Sojasaus gaat vanwege de hoeveelheid zout die erin zit ook niet over de datum, zolang de fles dicht is. Heb je 'm geopend, dan moet je deze binnen ongeveer drie jaar opmaken.

Lees ook:

Zin om te bakken, maar niets in huis? Deze ingrediënten zijn makkelijk te vervangen

Honing

Heb je weleens een pot honing weggegooid wanneer hij gekristalliseerd was? Zonde. Deze kun je namelijk ook na het kristalliseren nog gewoon gebruiken. Ook bij verkleuring van de honing hoef je je geen zorgen te maken: het is hartstikke lang te bewaren op een koele, droge plek.

Rijst

Wat ook niet in je voorraadkast mag ontbreken is rijst. Witte rijst, zoals pandan en basmati, zijn oneindig houdbaar. Bruine rijst daarentegen niet. Deze is door de vetzuren die erin zitten maar zes tot twaalf maanden houdbaar. Omdat deze niet aanwezig zijn in witte rijst, kan die variant langer bewaard blijven.

Maizena, melkpoeder en vanille-extract

Maizena is ook in veel voorraadkasten te vinden en is, net zoals melkpoeder, oneindig houdbaar. Omdat je van maizena meestal maar weinig nodig hebt, heb je hier vaak van over. Gelukkig kun je dit gewoon weer terug zetten in de kast, mits je het in een luchtdichte pot bewaart. Hetzelfde geldt voor melkpoeder. Een ander product waar je nooit veel van nodig hebt is puur vanille-extract. Gelukkig kun je dit na gebruik bewaren, want dit heeft eigenlijk ook geen echte houdbaarheidsdatum.

Azijn, alcohol en ahornsiroop

Niet alle soorten azijn zijn oneindig houdbaar - jammer genoeg - maar witte azijn wel. Net als gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila, blijft het tot in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest, kun je deze nog gewoon drinken. Ahornsiroop is ongeopend ook oneindig houdbaar.

Bijna oneindig houdbaar

Producten die lang houdbaar zijn, maar niet oneindig, zijn groenten in blik en gedroogde bonen. Bij deze producten is het dus nog even opletten. Verder geldt voor eigenlijk alle producten: kijk, ruik en proef voor je het in een gerecht verwerkt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Culy.nl, 24kitchen.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 03 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van body positivity, zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Ook lees je een openhartig interview met Tjitske Reidinga en 59x zo houd je je relatie leuk en spannend. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten

Marin NoomenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden