null Beeld

Deze tien huishoudelijke items moet je regelmatig vervangen

Als het om eten gaat, gooien we iets direct weg zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. Maar bij huishoudelijke items zijn we een stuk minder kritisch. Onterecht, want ook deze producten kunnen gezondheidsklachten opleveren. Helpling, een online platform voor het boeken van een huishoudelijke hulp, heeft tien voorwerpen uit de keuken, slaap- en badkamer op een rij gezet die je echt geregeld moet vervangen. Op het platform wordt ook duidelijk uitgelegd waarom.

Snijplanken

Houdbaarheidsdatum: twaalf maanden

Waarom? Het maakt niet uit of de plank van hout of plastic is: het is een haard van bacteriën. Hoe goed je ze ook schoonmaakt, na een tijdje krijg je de snijplank niet meer bacterievrij. Kijk hiervoor naar de groeven. Als er diepe sporen van messen in zitten, is de plank echt aan vervanging toe.

Tandenborstel

Houdbaarheidsdatum: drie maanden, afhankelijk van je gezondheid

Waarom? Helaas betekent geregeld poetsen niet altijd een schoon gebit. Onderzoek wijst uit dat zich op een tandenborstel miljoenen bacteriën nestelen die darmproblemen kunnen veroorzaken en zo een negatief effect kunnen hebben, ook op de gezondheid van je tanden. Het is daarom belangrijk om je tandenborstel elke drie maanden te vervangen. Heb je een griepje gehad of ben je verkouden geweest? Gooi dan onmiddellijk je tandenborstel weg. Zo voorkom je dat je jezelf wéér infecteert.

Kussens

Houdbaarheidsdatum: achttien maanden

Waarom? Eigenlijk weet je wel waarom: je slaapt er elke nacht op. Door huidschilfers, haar en zweet is je kussen een voedingsbron voor huismijt, zelfs door de kussensloop heen. Een gemiddeld kussen in Nederland bevat 350.000 bacteriën, een goede reden om af en toe een frisse nieuwe te kopen.

Handdoeken

Houdbaarheidsdatum: één week

Waarom? Je droogt je handen af met een handdoek in de keuken of toilet en daarna laat je hem nat bungelen. Dat is hoe bacteriën geboren worden. Uit een studie blijkt dat 89 procent van de handdoeken besmet is met de E. colibacterie, die onder andere diarree veroorzaakt. Vervang je handdoeken eens per week en was ze op zestig graden om de bacteriën te doden.

Scheermesjes

Houdbaarheidsdatum: twee weken

Waarom? De meeste mensen bewaren hun scheermesjes op de rand van het bad of in de douche. Dat kun je beter niet doen. Schimmel kan zich op die plekken gemakkelijk verspreiden door de vochtigheid en restjes haar en zeep.

Sponsjes

Houdbaarheidsdatum: één week

Waarom? Een oud schoonmaaksponsje kan meer vuil verspreiden dan het verwijdert. Gemiddeld zitten er meer dan tien miljoen bacteriën per vierkante meter op een gebruikt exemplaar. Wees vooral niet zuinig met sponsjes. Als je ze dagelijks gebruik, pak dan elke week een nieuwe.

Bewaarbakjes/vershoudbakjes

Houdbaarheidsdatum: drie maanden

Waarom? Bewaar jij jouw bewaarbakjes/vershoudbakjes alsof het een collectie bijzondere edelstenen is? Zonde! Als je ze lang hebt gebruikt, kan het plastic beschadigen en kunnen er giftige chemicaliën vrijkomen. Gooi plastic bakjes daarom direct weg als je sporen van gebruik ziet.

Contactlenzenhouder

Houdbaarheidsdatum: één maand

Waarom? Je lenzen maak je elke avond voor het slapen schoon, maar de houder?... Volgens een recent onderzoek is de helft van de contactlenzenhouders besmet met schimmel en bacteriën. Vervang je contactlenzendoosje dus elke maand door een schone, anders breng je de bacteriën uit het doosje via je lenzen over naar je ogen.

Toiletborstel

Houdbaarheidsdatum: zes maanden

Waarom? Het toilet schrobben met een vieze borstel heeft geen enkele zin: je maakt niet schoon, maar smeert juist bacteriën uit over de hele pot.

Kruiden

Houdbaarheidsdatum: twaalf maanden

Waarom? De meeste kruidenpotjes gaan niet leeg. Zelfs als je de kruiden op een droge plek bewaart, is het beter om na een jaar te overwegen om ze in de prullenbak te gooien. Anders is op z'n minst de geur en smaak verdwenen.

Lees ook:

Bekijk ook deze video waarin uitgelegd wordt hoe je een houten snijplank hygiënisch schoon krijgt.

Artikelen van margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden