null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze producten uit je keukenkastje kun je beter weggooien

De start van het nieuwe jaar is het ideale moment om even grondig je keukenkastje uit te pluizen. De kans is groot dat je dan producten aantreft waarvan je niet eens meer wist dat je ze had.

Een ingeblikt potje worteltjes of een blikje tomatenpuree gooi je waarschijnlijk weg als de houdbaarheid is verlopen, maar hoe zit dat eigenlijk met een oude voorraad olie, gedroogde kruidenthee en meel? Grote kans dat je deze producten langer bewaart dan goed is.

Keukenkastje opruimen

Je koelkast inspecteer je waarschijnlijk regelmatig op bedorven voedsel, maar houdbare producten in de voorraadkast worden vaak vergeten. Volgens Lisa Ruff, directeur van een bedrijf dat gespecialiseerd is in opslagartikelen voor in huis, is het daarom goed om twee keer per jaar je keukenkastje grondig uit te ruimen. "Trek alles eruit. Je weet nooit wat er achterin op een plank verborgen ligt. Controleer de houdbaarheidsdatum en gooi alles weg wat verlopen is."

Deze producten ook weggooien

Veel droge items, zoals meel, havermout, specerijen en thee, worden vaak vergeten tijdens de grote schoonmaak. Maar hoewel deze producten langer meegaan dan verse ingrediënten, is het ook handig om deze voorraad eens in de zoveel tijd te vervangen. Niet omdat je er direct ziek van wordt wanneer je ze te lang bewaart, maar wel omdat ze hun smaak of gezonde voedingswaarde verliezen. Houd daarom de volgende richtlijnen aan:

  • MeelBloem kun je te tot twee jaar bewaren in een luchtdichte container. Volkoren meel verliest echter al binnen twee tot drie maanden zijn kwaliteit. Wil je het toch langer bewaren? Stop het dan in een luchtdichte doos en bewaar het maximaal zes maanden in de vriezer.
  • Gedroogde kruiden en specerijenWanneer je bezig bent met de grote schoonmaak is het verstandig om alle potjes met kruiden en specerijen even te proeven. Smaakt het niet meer zo goed als je gewend bent? Dan is het waarschijnlijk tijd om het potje in de prullenbak te gooien. Als algemene richtlijn geldt dat je de meeste kruiden en specerijen niet langer dan zes maanden na openen kunt bewaren.
  • TheeOok je voorraad thee kun je maar beter niet al te groot maken. De antioxidanten die de thee zo gezond maken verliezen namelijk na verloop van tijd hun werking. "Probeer je verzameling klein te houden zodat je de inhoud van je theedoos een paar keer per jaar verandert", adviseert Jill Nystul van lifestyleblog One Good Thing by Jillee.
  • HaverJe zou het misschien niet verwachten, maar ook havermout en andere volle granen kunnen na verloop van tijd bederven. Zorg er daarom voor dat je voorraad elke vier tot zes maanden vervangt wordt door een frisse lading.
  • OlieTot slot is het goed om te weten dat ook bepaalde oliën niet jarenlang goed blijven. Met name de luxere varianten, zoals sesam-, druivenpit-, walnoot- en avocado-olie hebben een kortere houdbaarheid. Je kunt dit het beste controleren door veranderingen in kleur en geur in de gaten te houden.

Bedorven

Hoewel je deze producten beter weg kunt gooien, zullen ze je niet direct ziek maken wanneer je ze toch nog eet. "Bloem herbergt bijvoorbeeld geen bacteriën die voedselvergiftiging of voedselbederf veroorzaken en de hitte van de oven tijdens het bakken zou ze toch doden. Toch raad ik je aan om bedorven meel wel weg te gooien, want het zal vies smaken en ruiken", legt Nystul uit.

Tip

Gelukkig zijn er ook twee artikelen in je voorraadkast die je nooit hoeft weg te gooien: suiker en zout. Daarnaast heeft Lisa Ruff nog een goede tip om te voorkomen dat je producten te lang blijft bewaren. "Maak vaste zones in je voorraadkast, zoals diner, ontbijt en snacks. Op die manier weet je altijd waar iets is en of je het moet aanvullen." Daarnaast raadt ze aan om bewaardozen in je keukenkastje te labelen met de datum waarop je de inhoud hebt gevuld.

Lees ook

Kledingkast opruimen als een pro: volg déze 8 stappen

Bron | HuffPost

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden