null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze planten kun je binnen al voorzaaien voor in het voorjaar

De lente laat voorlopig nog even op zich wachten, maar dat betekent niet dat je die groene vingers nu niet kunt gebruiken. Buiten een moestuin opbouwen zit er misschien nog niet in, maar binnen planten wel. Ben je dol op moestuintjes? Dan zou je nu alvast binnen wat groenten, plantjes en bloemen kunnen voorzaaien voor in het voorjaar.

We leggen je uit welke dingen je het beste nu kunt zaaien.

Binnen voorzaaien voor in het voorjaar

Goed nieuws voor de liefhebbers van moestuinen: je hoeft niet te wachten tot de temperaturen weer stijgen. Als je in de eerste maanden van het jaar vast begint met planten dan pluk je er - letterlijk en figuurlijk - in de lente de vruchten van. Hoewel het buiten nog erg koud is voor zaaien en ontkiemen, is je woonkamer vaak dé ideale plek. Sommige zaden kunnen namelijk het beste groeien in een warme en vochtige omgeving, zoals een huis. Ideaal dus!

Kweekkastje aanschaffen

Maar ook als het bij jou vrij koud is in huis of je het liever in de schuur doet zijn er opties. In dit geval zou je bijvoorbeeld een kweekkastje kunnen aanschaffen. De temperaturen in zo'n kas lopen vaak hoog op, waardoor plantjes goed kunnen groeien. Daarnaast worden de plantjes, door het broeierige effect in het huisje, vaak al van voldoende vocht voorzien. Hoef je ze ook niet constant water te geven, heel handig.

Welke zaden?

Niet alle zaden kun je nu alvast voorzaaien om in het voorjaar in je moestuin te zetten. Sommigen ontkiemen erg snel, in dit geval te snel, waardoor je ze te vroeg naar buiten over zou moeten potten. Maar er zijn een aantal groenten, waar je nu alvast mee kan beginnen. Denk bijvoorbeeld aan: slasoorten, cherrytomaten en trostomaten. Het duurt vaak even voordat deze planten echt ontkiemen en te groot worden om in huis te houden. Ideaal dus om nu alvast mee te starten.

Planten en bloemen voorzaaien

Naast groenten kun je ook vast starten met bloemen en planten voorzaaien voor in het voorjaar, zoals de lathyrus odoratus. De lathyrus is zowel een gave klimplant voor buiten, als een vrolijke snijbloem voor binnen. Superleuk dus om alvast te zaaien. Net zoals de chocolademargriet: het prachtige gele bloemetje dat heerlijk naar chocolade ruikt. Er zijn nog veel meer opties; vaak kun je ook op de verpakkingen van de zaadjes al wel zien of ze binnen voorgezaaid kunnen worden.

De juiste zaden kiezen

Iedere bloem, plant en groente heeft een favoriete groeiperiode. Daarom is het verstandig eerst goed uit te zoeken welke zaden je het beste kunt planten. Sommige planten groeien bijvoorbeeld niet in de lente en wel in de zomerse zon. En die heb je natuurlijk niet in huis. En zo zijn er ook groenten, zoals wortels en radijsjes, die je maar beter niet kunt verplaatsen. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat ze vervormen. Streep daarom altijd goed de voor- en nadelen tegen elkaar weg, zodat je de juiste planten, bloemen en groenten in de gewenste periode plant.

Weer naar buiten

Als de vorstperiode voorbij is, is het rond april tijd om naar buiten te gaan. De meeste plantjes zijn dan inmiddels sterk genoeg om rond deze periode in de tuin te worden geplant. Ook is het rond deze tijd van het jaar de meest geschikte periode om groenten, zoals: bietjes, radijs, peultjes, peterselie en aardappelen te zaaien of planten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Zaaikalender.com IVN Natuur Educatie

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frissestart, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Manon MaasGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden