null Beeld

Deze negen kamerplanten zijn wel heel lastig om voor te zorgen

Kamerplanten zijn hot. Steeds meer mensen vallen voor het idee van een urban jungle in huis, en omringen zich met groene vriendjes. Houd jij van kamerplanten maar heb je geen groene vingers? Dan is het goed om te weten welke planten jij beter níet in huis kunt halen.

Zoals de kamerplanten op het lijstje hieronder:

1. Vioolplant

Deze groene rakker met zijn grote bladeren is ontzettend populair en komt op menig Instagramkiekje voorbij. Maar juist de vioolplant vraagt nogal wat van je. De plant houdt van daglicht, wat soms lastig te geven is gedurende de donkere dagen van het jaar. Daarnaast houdt 'ie van een vochtige bodem, maar niet van te veel water. Krijgt hij niet voldoende daglicht of te veel water? Dan laat hij meteen zijn bladeren vallen.

null Beeld

2. Krulvaren

Ook de krulvaren is een populaire jongen - en dan vooral in Nederland - maar blijkbaar helemaal geen makkelijke plant om voor te zorgen. De krulvaren verkiest een plekje in indirect zonlicht en houdt echt van water. In de winter kan het weleens lastig zijn om de aarde voldoende (maar ook weer niet te veel) vochtig te houden, door de droge warme (verwarmings)lucht in huis.

3. Kamerden

Deze grappig uitziende plant staat in warmere landen (zoals Australië, waar de plant oorspronkelijk vandaan komt) ook wel bekend als boom. Als 'buiten'plant kan hij namelijk vijftig tot zeventig meter hoog worden! Binnen in huis blijft hij klein en heeft hij veel daglicht en veel vocht nodig, wat hem een lastige plant in de winter maakt.

null Beeld

4. Lepelplant

Deze groene vrolijkerd met haar lelievormige bloemen is een geliefde indoor plant vanwege haar mooie verschijning. Al lijkt het een makkelijke plant om voor te zorgen, ze vraagt toch wel om specifiek onderhoud. Zo heeft de lepelplant flink wat water nodig en laat ze regelmatig haar bladeren verwelken. Bij een verse plons water leeft ze weer op, maar dit kan van korte duur zijn.

5. Drakenboom

Deze kamerplant heeft niet alleen een stoere naam, maar ziet er ook nog eens heel stoer uit met zijn spikey bladeren in rood-groene tinten. In eerste instantie staat de Dracaena marginata bekend om haar makkelijke verzorging, maar schijn bedriegt. Er komt namelijk een zorgvuldige manier van bewatering bij kijken. Niet te veel en niet te weinig is gewenst. Bij te veel water worden de punten bruin. Daarnaast staat de plant graag in daglicht, maar niet in direct zonlicht, omdat de bladeren dan kunnen verbranden.

null Beeld

6. Venus Vliegenval

Voorheen kenden we deze carnivoor alleen van de verhalen, tegenwoordig is het een populaire plant en vind je 'm steeds vaker bij de gewone tuinwinkel. De vleesetende plant ziet er grappig uit met haar vele mondjes, maar is helemaal niet geschikt om in ons klimaat te (over)leven. Om van de vliegen in huis af te komen is het een fijne kameraad, maar hoe lang ze daar echt op kunnen teren is maar de vraag. De venus vliegenval houdt namelijk van een warm, vochtig en dus tropisch klimaat.

7. Croton Codiaeum

De croton wordt ook wel wonderstruik genoemd, en als je naar de vele verschillende kleuren blad kijkt, past die naam hem wel. De croton is een mooie plant om naar te kijken, maar een lastige vriend om te verzorgen. De kleurrijke kamerplanten zijn namelijk nogal pietje precies als het aankomt op te weinig licht, tocht en de hoeveelheid water die ze nodig hebben. Staan ze in een te donkere ruimte dan verliezen de bladeren hun kleur, maar verhuis je de plant naar meer daglicht, dan is de kans groot dat ze uit protest haar bladeren laat vallen.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

8. Kaapse Jasmijn

Ook de Kaapse Jasmijn is zo'n prachtplant om naar te kijken, met haar volle witte bloemen en donkergroene blad. Ook geuren haar bloemen heerlijk. Toch is ze een pittige tante om van te houden. De Kaapse Jasmijn houdt van veel zonlicht en een zurige grond. In de donkere wintermaanden is het dan ook lastig om haar levend te houden. Lukt het je wel? Dan schenkt ze je als bedankje witte geurende bloemen in overvloed.

9. Slaapkamergeluk

Je zou het niet zeggen als je naar de schattige ronde blaadjes van deze plant kijkt, maar de slaapkamergeluk behoort tot de brandnetelfamilie. Net als de brandnetel komt dit plantje veel in het wild voor en vermeerderd zich vaak snel. Als kamerplant is het iets lastigere plant om te onderhouden. Het plantje heeft precies genoeg water nodig om te groeien, maar niet te gaan rotten.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bron | Real Simple

Beeld | iStock

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden