null Beeld

Déze kleuren kun je beter niet op de muur doen, waarschuwen kleur-experts

Bij het kiezen van je interieur is het allerbelangrijkste dat jij het mooi vindt én dat je er lekker in voelt. Echt fout kun je het daarom niet doen. Maar als je het lastig vindt om te kiezen, kan het geen kwaad om af en toe naar de experts te luisteren. Een aantal kleuren zou je voor je muren namelijk beter kunnen vermijden…

Kleuren hebben namelijk niet alleen een grote invloed op je interieur, maar ook op hoe je je voelt.

Neonkleuren

Neon wordt vaak als alarmerend gezien (denk maar aan de hesjes van ambulancepersoneel), en geeft daarom een afleidend en onrustig gevoel in een ruimte. Het trekt ook de aandacht weg van andere, misschien meer belangrijke items. Je kunt daarom beter gaan voor meer genuanceerde of serene tinten, terwijl je kleuren in neontinten zoals knaloranje en -groen beter kunt vermijden.

Gebroken wit

Wit, beige of greige kunnen alle drie prima op de muur, maar bij gebroken wit kun je volgens experts beter zo ver mogelijk vandaan blijven. Wanneer een muur niet goed verlicht is en in gebroken wit geverfd is, ziet het er al snel groezelig of zelfs vies uit. En dat is niet het gevoel dat je in je huis wilt hebben.

Koninklijk blauw

Dit is een populaire kleur voor slaapkamers, en niet zonder reden: het is een prachtige en luxe kleur. Toch kun je het volgens interieurontwerper Megan Hopp beter niet op de muur smeren, omdat het heel lastig te combineren is. “De heldere middentoon van deze kleur maakt het schokkend en moeilijk te gebruiken.” Volgens Megan kun je daarom beter gaan voor korenbloemblauw – de iets zachtere variant van koninklijk blauw.

Lees ook:

Dít zijn de effecten van de kleuren die je gebruikt in je interieur

Rood

Rood is een heel agressieve kleur en zorgt voor onrust, en is daarom een van de kleuren die je qua muurverf of behang beter kunt vermijden. Het is lastig om in een ruimte met een knalrode muur te ontspannen. Is het toch je favoriete kleur, dan kun je beter gaan voor een andere tint rood (bordeauxrood, bijvoorbeeld) of voor rode accessoires. Welke kleur op je muur wél rustgevend is? Een koele, lichte blauwtint schijnt wonderen te doen voor de zenuwen.

Limegroen

Volgens ontwerper Rayman Boozer is limegroen een echte no-go voor op de muur. Deze tint is enorm licht en zoet, en houdt veel licht vast. Hierdoor is het een verblindende kleur en kun je er best eens hoofdpijn van krijgen. Je kunt beter voor diepere of meer vergrijsde groentinten gaan.

Paars

En dan vooral in de slaapkamer kun je paars beter vermijden. Uit onderzoek is gebleken dat paars funest is voor een goede nachtrust: deelnemers die in een ruimte met paarse muren sliepen, hadden meer nachtmerries dan andere deelnemers én sliepen gemiddeld maar 5 uur en 56 minuten.

Bron | Roomed.nl, Bestlifeonline.com

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 15 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week positief gezondheidsnieuws, een dossier libido & de overgang, alles over spannende nieuwe levensfases en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden