null Beeld

Deze kleuren beddengoed kun je beter vermijden als je geen bedwantsen wilt

Last van kleine, jeukende bultjes op je huid na het slapen? Grote kans dat het komt door bedwantsen. Probeer dan eens te wisselen van dekbed. Er zijn namelijk twee kleuren beddengoed die bedwantsen aantrekken.

Op deze manier kun je nachtelijke bezoekjes van bedwantsen voorkomen.

Bedwantsen

Uit onderzoek gepubliceerd in Journal of Medical Entomology blijkt dat de bijtgrage beestjes dol zijn op twee kleuren: zwart en rood. Wanneer je beddengoed in een van deze kleuren hebt, zien bedwantsen dat als dé uitnodigen om er gezellig bij te kruipen. Dat komt doordat deze beestjes dol zijn om donkere plekjes, waardoor ze graag op zwart afkomen.

Daarnaast zijn de insecten met hun platte ovale lijfje roodbruin van kleur, waardoor ze bij rood beddengoed denken dat er nog meer bedwantsen in de buurt zijn. Je kunt herkennen of je last hebt van bedwantsen wanneer er rondom de matraszoom donkere of zwarte vlekken zitten. Dit is namelijk de poep van bedwantsen.

Licht in de slaapkamer

Uit het onderzoek bleek dat groen, geel en wit de minst favorieten kleuren van de bedwantsen zijn. Verstandig om je beddengoed dus voortaan in dat kleurenpallet te kiezen. Mocht je nou dol zijn op je zwarte of rode dekbed, dan hoef je deze gelukkig niet direct de deur uit te doen. Maar zorg in dit geval dat er voldoende licht in je kamer is om de insecten zo veel mogelijk op afstand te houden. Daarnaast zijn deze beestjes dol op warmte en uitgeademde lucht, dus probeer ervoor te zorgen dat er altijd frisse lucht in je slaapkamer komt om een plaag voor te zijn.

Lees ook: Deze invloed heeft de kleur van je slaapkamer op je nachtrust

Gebeten door een bedwants

Bedwantsen leven van het bloed van mensen en dieren. Ze leven het liefst rondom het bed en zijn vooral in de avond en nacht actief. Daarom word je vaak in je slaap gebeten. De insecten maken kleine bijtwondjes om bij je bloed te komen. Dit zorgt voor kleine, rode vlekjes of bultjes op je huid die dagenlang zichtbaar zijn. Van een beet van een bedwants kun je gelukkig niet ziek worden en na een paar weken zullen de bultjes vanzelf weer wegtrekken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goodhouskeeping, Eigen Huis & Tuin, RIVM

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden