Deze gevaarlijke plant komt steeds vaker voor in Nederland, gevlekte scheerling Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Déze gevaarlijke en giftige plant komt steeds vaker voor in Nederland

Bij giftige planten en struiken denk je misschien snel aan soorten uit het buitenland, maar ook in Nederland groeit op steeds meer plekken een giftige plant in de berm. We vertellen wat je moet weten over deze gevlekte scheerling.

Want deze plant kun je het best proberen te vermijden. Hij is extreem giftig en kan zelfs bij een kleine inname al dodelijk zijn.

De gevlekte scheerling meer in Nederland

Zegt de naam van deze plant je niet meteen iets? Dat is niet zo gek. De plant was oorspronkelijk namelijk niet overal in Nederland te vinden, maar alleen in Limburg en duingebieden. Maar de plant is bezig met een opmars, en is ook steeds vaker gewoon te vinden in de berm langs wegen. Dit komt doordat hij vooral goed groeit in de berm en langs snelwegen. En wanneer het naast de snelweg groeit, verspreidt de plant zich makkelijk door het land.

Extreem giftig

Juist die verspreiding is wat we volgens plantenkenner Stef van Walsum moeten voorkomen. Maar je hoeft je niet meteen zorgen te maken als je langs de berm loopt. Hoewel de plant extreem gevaarlijk is, loop je met aanraken nog geen risico. Volgens van Walsum is de plant fataal als je deze inneemt. “Een heel klein beetje innemen kan al fataal zijn. Aanraken kan geen kwaad, al zou ik dat ook niet aanraden, omdat je later misschien met je handen aan je gezicht zit.”

Andere giftige planten in Nederland

Hoewel het goed is om uit te kijken voor de gevlekte scheerling, moet je ook niet vergeten dat er nog meer gevaarlijke planten voorkomen in Nederland. Van Walsum waarschuwt ook voor bijvoorbeeld de taxus. “Alles daaraan is giftig, behalve het vruchtvlees van de besjes”. Andere giftige planten die in Nederland vaak voorkomen zijn het vingerhoedskruid, de monnikskap en de berenklauw.

Klachten na contact met giftige planten

Hoe je lichaam reageert op contact met een giftige planten, hangt af van de plant. “Het kan variëren van hartritmestoornissen tot lokale irritatie op de plek waar contact is geweest”, zegt toxicoloog Antoinette van Riel van het Vergiftigingencentrum tegen EditieNL. Maar ook hoeveel contact er geweest is, is bepalend voor de klachten. “Als een kind een hapje neemt, bijvoorbeeld van de taxus, dan proberen we er altijd achter te komen hoeveel ze hebben gehad. Als ze alleen vruchtvlees hebben gehad, dan kun je even afwachten wat er gebeurt. Maar als de pit kapot is of als ze die hebben doorgeslikt, moeten ze wel behandeld worden.”

Daarbij geeft van Riel een belangrijke waarschuwing: de giftige planten staan soms ook in de tuin. “Denk dus goed na welke planten je in je tuin wilt hebben.”

Bron | RTL Nieuws

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden