null Beeld

Déze dingen kun je beter écht niet meer door de wc spoelen

In Nederland trekken we in het toilet een hele hoop viezigheid door, en nee dan bedoelen we niet ontlasting. Veel van ons afval, wat eigenlijk in de vuilnisbak hoort, spoelen we maar wat graag de wc door. En dat bezorgt ons niet alleen verstopping, het is ook milieuvervuilend en veroorzaakt problemen bij onze rioolzuiveringsinstallatie.

Voor eens en voor altijd: déze dingen mag je nooit meer door de wc spoelen.

Afval door de wc spoelen: vermijd vochtige doekjes

Een van de meest voorkomende verstoppingen door afval in onze wc en het riool zijn vochtige doekjes. Want hoewel je vochtig toiletpapier wel door mag spoelen, horen alle andere vochtige schoonmaak-, make-up-, baby-, en billendoekjes niet in de wc thuis. Verwarrend? Controleer dan altijd op de verpakking van je vochtige doekjes of er een logo van een wc-pot opstaat. Zo ja, dan mag je het door de wc spoelen. Ontbreekt dit logo of staat er door de wc-pot een kruis? Dan moet het in de vuilnisbak.

Etensrestjes

Ook vloeibare kliekjes, bijvoorbeeld soep of saus, spoelen we in Nederland graag door de wc. In principe mag dit. Maar let wel op, zitten er in die soep bijvoorbeeld vaste etensresten? Dan hoort dit in de gft-bak. Restjes groenten, pasta of kippenbotjes verstoppen het riool. Filter in dit geval eerst de etensresten uit je soep of saus voordat je het in het toilet gooit. En ook kleinere producten zoals koffiedik, rijst en bloem kunnen problemen geven en horen dus niet in de wc thuis.

Olie en frituurvet

Een andere grote boosdoener voor verstopping in zowel de gootsteen als de wc is frituur-, olie- en bakvet. Dat komt omdat het vloeibare vet stolt en vervolgens in het riool blijft plakken. Al het andere afval dat je daarna door de rioolbuizen spoelt blijft vervolgens weer aan dit vet plakken, waardoor de doorgang steeds verder dichtslibt. Probeer om de restjes vet of olie met keukenpapier op te vegen. Heb je veel olie of frituurvet? Giet dit dan in de oude verpakking terug, of een andere lege (plastic) fles of melkpak met dop. Dit kun je inleveren bij speciale inzamelpunten.

Lees ook: Dit is waarom je ’s nachts een teentje knoflook in het toilet moet leggen

Oude medicijnen

Per jaar wordt er 140.000 kilo aan medicijnresten uit ons afvalwater gezuiverd. Spoel oude medicijnen voortaan dus niet meer door de wc of gootsteen, maar lever ze in bij de apotheek.

Verf, terpentine en ander klein chemisch afval

Chemicaliën zoals zoutzuur, verf, terpentine en ander klein chemisch afval horen ook niet in het riool thuis. Niet door de wc spoelen dus, maar gewoon inleveren bij de gemeente.

Goudvissen

Heeft de goudvis het loodje gelegd? Spoel deze dan niet door de wc. Dode vissen kunnen namelijk virussen en bacteriën in het water verspreiden. En het spreekt misschien erg voor zich, maar ook een levende vis door de wc spoelen is niet de bedoeling. Dat is niet alleen zielig, maar brengt ook het ecosysteem uit balans.

Condooms, tampons en maandverband

Als laatste is het niet verstandig om condooms, tampons en maandverband door de wc te spoelen. Deze kunnen makkelijk blijven steken in de rioolbuis of bij de waterzuiveringsinstallatie en dat zorgt weer voor veel verstoppingen. Gooi dit dus altijd gewoon in de prullenbak.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Milieu Centraal, Famme, Time

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden