null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Déze bloemen vrolijken je balkon of terras in de vroege lente op

Zodra bomen en planten weer voorzichtig in bloei komen, is het pas écht lente. Misschien zijn jouw bloembakken nu nog leeg, maar niet voor lang, want met de volgende bloemen kun je je balkon of terras in de vroege lente fijn opvrolijken.

En het voordeel is: je hoeft er weinig aan te doen als je ze eenmaal hebt geplant.

Bloemen in de vroege lente

Zodra het lentezonnetje begint te schijnen, komt het jonge groen van vaste planten weer boven de grond. In februari zijn de eerste bloemen al te bewonderen en in maart en april volgen nog veel meer soorten. De eerste stap in de tuin is om alles grondig op te ruimen. Zo ontdek je beter welke voorjaarsbloeiers al aanwezig zijn en waar je nog kunt planten. Voorjaarsbloeiers zijn er in verschillende soorten en maten en dít is onze top 5 ter inspiratie!

Lees ook

Lentezon en meer licht: waarom de lente ons gezonder én vrolijker maakt

1. Verschillende soorten lentebollen

Blauwe druifjes, irissen, tulpen, krokussen of narcissen: ze brengen binnen én buiten kleur en vrolijkheid. De bollen kun je al in de herfst planten, zodat je in de vroege lente kunt genieten van meer kleur in de tuin. Ben je dit vergeten? Ook nu kun je er nog steeds mee uitpakken voor een lentegevoel. Als je deze lentebollen gaat planten, kies dan wel voor bollen die al bladeren hebben.

2. Leverbloempje

Het leverbloempje is een vaste plant met een opvallend blad. In de maanden maart en april vormt de plant prachtige blauwe bloemen die een witte glans hebben. De maximale hoogte van de plant is ongeveer 15 cm.

3. Viooltjes

Viooltjes zijn winterhard en ook nog eens wintergroen. Deze bloemetjes zijn er in allerlei verschillende kleuren en bloeien rijk in het vroege voorjaar tot eind mei. Af en toe een beetje water geven, en ze komen in het najaar opnieuw om het beste van zichzelf te geven. Geef de viooltjes een plekje in de zon of schaduw en verwijder steeds de uitgebloeide bloemen. Dan blijven ze langer mooi.

4. Primula's

Primula is het verkleinwoordje van primus: “de eerste”. Deze plantjes zijn dan ook de eerste die het voorjaar aankondigen. Deze gezellige plantjes zijn er in de meest uiteenlopende kleuren waar je van kan genieten tot ver in het voorjaar. Geef ze regelmatig water aan de rand van de pot, anders gaan de bladeren rotten. Tijdens de eerste warme dagen zullen er vlinders op deze plant afkomen: het ultieme lente-gevoel!

5. Madeliefjes

De witte variant van de madeliefjes kennen we allemaal, maar wist je dat ze ook roze en rode soorten hebben? Deze kleuren maken je balkon of tuin direct een stuk gezelliger. Iedere nacht sluiten ze hun bloemen en ook kunnen ze tegen de nachtvorst. Het is daarom de ideale plant om in het vroege voorjaar te planten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Tuinadvies.nl, Libelle.be

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden