null Beeld

Déze 8 dingen maak je waarschijnlijk te vaak schoon

Er zijn vast dingen die je te weinig onder handen neemt (bijvoorbeeld je kussensloop of koffiezetapparaat). Maar je verwacht waarschijnlijk niet dat er ook zaken zijn die je te váák een sopje geeft. Deze spullen maken we met z’n allen te vaak schoon.

'Hoe kan iets nou té schoon zijn?', horen we je denken. Maar dat is het probleem niet. Het probleem met iets te vaak schoonmaken is dat je hiermee schade kunt veroorzaken. Déze acht dingen kun je dus beter laten voor wat ze zijn tijdens je volgende grote schoonmaak.

Tapijt

We snappen dat het een fris idee is om je tapijt af en toe grondig met een tapijtreiniger aan te pakken. Toch kun je dat beter niet te vaak doen. De vele zeepresten die achterblijven kunnen vlekken creëren en juist vuil aantrekken. En het is moeilijk om die zeepresten uit het tapijt te verwijderen. Wil je toch een tapijtreiniger gebruiken, kies dan een milde versie. En vergeet niet na afloop met een natte doek alle restjes weg te poetsen.

Houten meubilair

Speciale houtreinigers doen, net als tapijtreinigers, meer kwaad dan goed wanneer je ze te vaak gebruikt. Ze laten namelijk een olieachtige laag achter, en dat trekt meer vuil en stof aan. Je kunt het best niet vaker dan één of twee keer per maand een houtreiniger gebruiken. Tussendoor kun je het meubilair stof- en vlekvrij houden met een vochtige microvezeldoek.

Je vuile vaat

Natuurlijk moet je je borden na gebruik schoonmaken. Maar het is zonde van je tijd en van het water om ze af te spoelen voordat je ze in de vaatwasser zet. Je vaatwasser heeft een sensor die detecteert hoe vies alle vaat is. Hierdoor weet het apparaat hoe grondig of lang hij moet spoelen. Wanneer je alles van tevoren afspoelt, kan deze sensor niet goed meer aflezen of iets vuil is of niet. Dit kan ertoe leiden dat hij niet goed genoeg schoonmaakt, waardoor de kans groot is dat je je bord na de afwasbeurt nog net zo vies in de vaatwasser aantreft.

Haar

Misschien wist je het al, maar elke dag wassen is echt niet bevorderlijk voor de gezondheid van je haar. Hoe vaker je het wast, hoe meer je haar daaraan ‘gewend’ raakt. Het zal dan tussendoor ook steeds sneller vet worden. Ook spoel je de natuurlijke oliën uit je haar wanneer je het te vaak wast. En die heb je nodig om je coupe mooi, gezond en veerkrachtig te houden. Hoe moeilijk veel mensen het ook vinden, je kunt je kapsel echt beter laten ‘afkicken’ van het vele wassen. Zo’n twee à drie keer per week een wasbeurt is meer dan genoeg.

Badkamerspiegel

Je badkamerspiegel heeft het waarschijnlijk al zwaar te verduren door de vochtigheid in de badkamer. Wanneer je hem ook nog eens te vaak schoonmaakt, is er een grote kans dat al dat vocht achter de spiegel terechtkomt. Hierdoor raakt de achterkant beschadigd en kunnen er delen gaan roesten of rotten. Zonde!

Spijkerbroeken

Spijkerbroeken zou je volgens experts maar één keer in de zes maanden mogen wassen. Ja, dat lees je goed: eens in de zes maanden. Hoewel dat misschien wat extreem klinkt, zouden we er allemaal goed aan doen onze jeans iets minder vaak in de wasmachine te stoppen. Hoe vaker je je spijkerbroek wast, hoe sneller hij lelijk wordt. En dat wil je natuurlijk niet wanneer je eindelijk hét perfecte exemplaar hebt gevonden. Vind je het toch een vies idee om je spijkerbroek zo lang niet op te frissen? Leg ’m dan een nachtje in de vriezer, dat pakt bacteriën aan. Of maak zelf een verfrissende spray van een beetje ontsmettingsalcohol en drie druppels etherische olie die je door water mengt.

Bh’s

Ook je bh verliest snel zijn vorm en elasticiteit wanneer hij te vaak wordt gewassen. Je kunt ’m dus beter niet na elke keer dragen in de wasmand gooien. Het best kun je je bh na drie of vier keer dragen wassen. Vergeet dan niet een waszakje te gebruiken, zo blijft hij veel langer in vorm.

Auto

Het staat natuurlijk mooi, zo’n glimmende auto voor de deur. Maar maak ’m niet te vaak schoon: daarmee beschadig je de wasachtige buitenlaag die bedoeld is om de verf van je auto te beschermen. Deze laag wordt met elke wasbeurt een beetje dunner. Is hij helemaal weg, dan raakt de verf op je auto veel sneller beschadigd. Dus houd je in en ga niet poetsen bij elk vlekje. Kun je het niet meer aanzien? Spoel de auto dan wat vaker af met water en laat zeep en schoonmaakmiddelen achterwege.

Bronnen | Insider

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden