Idyllic winter scene in Italian garden with small wrought iron table and two chairs. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De tuin in: wat doe je met winterschade die je nu pas ontdekt?

Snoeien doet groeien is een bekende uitdrukking bij tuinliefhebbers. In het voorjaar begint het bij veel mensen weer te kriebelen om de voor- of achtertuin weer helemaal spik en span te maken. Met het voorjaars-tuinwerk op komst: wat doe je met winterschade die je nu pas ontdekt? Independer expert Michel Ypma legt uit wat wel en niet verzekerd is via je woonverzekering.

Wat is voor jou de beste en goedkoopste woonverzekering?

Controleer of alles nog heel is

Een flinke hoosbui of ijskoude nacht kan behoorlijk wat schade veroorzaken aan je tuin. Denk aan losse dakpannen op je schuur door storm, of een kapotte regenton door vorst. Maar ook de buitenkraan, planten of tegels kunnen kapot gaan als je ze niet goed beschermt tijdens de koude wintermaanden. Plof dus niet gelijk neer op je tuinstoel in de zon, maar doe eerst even een rondje door de tuin. Zijn er dingen die hersteld moeten worden? Bedenk dan of de schade komt door achterstallig onderhoud, vorst of storm. Dat bepaalt namelijk of je verzekering de kosten dekt.

Niet alle stormschade is verzekerd

Je tuin valt onder twee verzekeringen: je inboedelverzekering en je opstalverzekering. Onder je inboedelverzekering vallen de losse spullen in je tuin, zoals je tuinmeubels. Goed om te weten: niet alle inboedelverzekeraars vergoeden stormschade. Of geven alleen beperkt dekking. Controleer dus altijd de polis van je verzekering.

Heb je schade aan vaste onderdelen van je tuin door een flinke storm? Zoals aan je tuinhuis, schuur of schutting? Dan kun je terecht bij de opstalverzekering. Jouw verzekering biedt dekking voor directe stormschade, gevolgschade en bereddingskosten (kosten die je maakt om verdere schade te voorkomen). Er moet dan wel sprake zijn geweest van minstens windkracht 7. Dat bepalen verzekeraars met metingen van het KNMI. Goed om te weten: bij stormschade moet je altijd eigen risico betalen. Dit bedrag ligt vaak tussen 225 en 500 euro. Iedere verzekeraar heeft zijn eigen tarief, dat kun je controleren in de polis. Bij stormschade is het eigen risico vaak hoger dan bij andere oorzaken.

Schade door vorst

Heb je jouw tuin winterklaar gemaakt, maar is er ondanks de maatregelen toch vorstschade ontstaan? Dan kun je meestal terecht bij de woonverzekering. Bijvoorbeeld bij schade door gesprongen leidingen of door smeltwater van de sneeuw. Ook bij vorstschade geldt dat je geen vergoeding krijgt als de schade is ontstaan door achterstallig onderhoud. Dan had je het namelijk al kunnen zien aankomen.

Tot wanneer kun je schade melden?

Schade moet je eigenlijk altijd zo snel mogelijk melden bij je verzekeraar. Independer expert Michel Yma: “Ontdek je pas veel later schade, omdat je bijvoorbeeld niet dagelijks in de kruipruimtes komt? Dan is het goed om te weten dat je aan de verzekeraar moet uitleggen waarom je het niet eerder hebt kunnen melden. Ook moet je bewijzen dat de schade door de late melding niet erger is geworden.”

Winterschade voorkomen én oplossen

Het is natuurlijk het beste als je winterschade kunt voorkomen. Dat doe je door de tuin op tijd winterklaar te maken. Maar wat is dat eigenlijk? Verwijder losse of overhangende takken, controleer of de dakgoot goed vast zit en zorg dat de zonwering opgerold of ingeklapt is. Zet ook losse spullen, potplanten en tuinmeubels binnen. Ontdek je in de lente dat je toch winterschade hebt? Dan zijn er een aantal dingen die je moet doen. “Maak allereerst duidelijke foto’s waarop te zien is wat er precies kapot is. En noteer de datum en het tijdstip waarop de schade vermoedelijk is ontstaan. Neem vervolgens contact op met je verzekeraar: zij beoordelen of je een vergoeding krijgt”, aldus Ypma van Independer.

Daarna kun je hopelijk weer genieten van een fijne lente en zomer.

Bereken wat je kunt besparen op jouw woonverzekering

IndependerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden