De keuken schoonmaken in vijftien minuten: zo doe je dat
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De keuken schoonmaken in vijftien minuten: zo doe je dat

Van alle ruimten in huis vraagt de keuken het meeste onderhoud. Hoe maak je hem in een kwartier spik en span? Dat doe je zo.

Wat heb je nodig?

Niet veel! Aan deze producten heb je genoeg:

  • Keukenontvetter in een spray of (milieuvriendelijker!) groene zeep
  • Microvezeldoekje
  • Schuurmiddel
  • Schuursponsje of afwasborstel (niet de borstel die je voor de afwas gebruikt)
  • Afwasmiddel
  • Ontkalker (bij kalkaanslag op de kraan)
  • Dweil
  • Schoonmaakmiddel voor de vloer

Zo ga je te werk

1. Begin met opruimen. Zorg ervoor dat er geen overbodige spullen meer op het fornuis en aanrecht staan en gooi alle etensresten weg. Zet vuile vaat in de vaatwasser of was deze als eerste af.

2. Verwijder alle kruimels. Dat kan met stoffer en blik, een kruimeldief of.... de stofzuiger! Volgens PoetsPrins is de stofzuiger ook in de keuken je beste vriend. Haal de stang eraf, zodat je met de zuigmond alle kruimels kunt opzuigen. Let erop dat je geen natte etensresten of vuigt opzuigt, dat kan het einde van de stofzuiger betekenen. Stofzuig ook de keukenvloer.

3. Nu pak je je microvezeldoek tevoorschijn en die spray je in met keukenontvetter. Hiermee neem je de keukenkastjes af en poets je alle handgrepen mooi schoon.

4. Spoel het microvezeldoekje schoon en maak er hierna het aanrecht mee schoon. Til hierbij wel alle keukenapparaten, zoals het koffiezetapparaat of de slowcooker, even op zodat je ook daaronder kunt boenen. Je kunt alle apparaten ook even verplaatsen. Zo heb je je handen vrij en kan het aanrecht goed opdrogen.

5. Tegels op de muur? Ook daarover haal je het microvezeldoekje met keukenontvetter of groene zeep. De tegels rondom de kookplaat en wasbak zijn het meest gevoelig voor vuil en vet, dus boen die extra goed.

6. Als je een gasfornuis hebt, haal dan de pannendragers en pitten eraf. Als deze vies zijn, doe je ze even in een sopje met heet water waaraan een drupje afwasmiddel is toegevoegd. Nu je fornuis helemaal leeg is, kun je hem insprayen met ontvetter en afdoen met de microvezeldoek of het in groene zeepsop gedrenkte doekje. Een elektrische- of inductiekookplaat? Dan kan er meteen een doekje overheen.

7. Nu is het tijd voor de wasbak. Leeg eerst het putje in de prullenbak, spuit wat schuurmiddel in de wasbak en schrob dit met de afwasborstel schoon. Neem ook de kraan af en spoel alles goed na zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft. Last van kalkaanslag op de kraan? Spray deze dan even in met ontkalker en laat vijf minuten intrekken. Daarna veeg je alle kalk makkelijk weg.

8. Tot slot maak je een sopje van warm water en een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor je vloer. Dweil de keukenvloer en wring de dweil regelmatig uit voor een optimaal resultaat.

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden