Margriet logo
AUGUSTA, GA - APRIL 1981:  Close up of Wisteria blossoms during the 1981 Masters Tournament at Augusta National Golf Club on April 1981 in Augusta, Georgia. (Photo by Augusta National/Getty Images) Beeld Augusta National/Getty Images
Beeld Augusta National/Getty Images

De eyecatcher deze lente: zó krijg je de mooiste blauweregen

Het was je misschien al opgevallen, maar je ziet deze prachtige en vooral uitbundige klimplant blauweregen nu overal oppoppen. En vooral langs gevels van huizen is het een lust voor het oog. Wil je ook een blauweregen aanplanten?

Wij geven je alle tips hoe je dit het beste kunt doen.

Het mooiste meisje van de klas

Je ziet deze uitblinker niet voor niets nu overal in de straten. Blauweregen groeit namelijk vanaf april. En aangezien de plant bestaat uit flinke bloemtrossen tot wel 30 centimeter in een opvallende kleur paarsblauw loop je er niet zomaar aan voorbij. Er zijn overigens ook witte, roze en lila varianten. Maar dat niet alleen: de geur is ook nog eens goddelijk. Niet gek dus dat het zo’n graag geziene plant is.

Chinese of Japanse blauweregen kiezen?

Er zijn twee soorten Wisteria - zo wordt blauweregen ook wel genoemd - een rechtsdraaiende van origine Chinese variant, de Wisteria sinensis en een linksdraaiende Japanse variant, de Wisteria floribunda. Los van hun eigenwijze karakter lijken de klimplanten enorm veel op elkaar. De Wisteria sinensis bloeit alleen wat eerder en is daardoor iets populairder. De floribunda bloeit net een maandje later, in mei.

Lees ook: Kleurige klimmers: zó fleur je je tuin op met klimplanten

Geen tuin nodig

Klimplanten nemen weinig ruimte in en zijn daarom ideaal voor een kleine tuin of klein terras, zo ook blauweregen. Je hebt al genoeg aan een hoge gevel en deze slingeraar doet de rest. De twijgen slingeren decoratief overal omheen. Met de juiste verzorging kan de plant tot wel 2 meter per jaar groeien. En de ranken kunnen zelfs tot vijftien meter hoog klimmen en tien meter in de breedte uitschieten. Aanrader: wel graag leiden langs stevige lijnen waar hij zich omheen kan slingeren. Maar let op, een regenpijp kan deze beauty met zijn groeikracht simpelweg breken. Snoeien is bloeien, maar wat kun je nou doen voor het beste resultaat?

Lees ook: Je hortensia bloeit niet: dit kun je eraan doen

Tips voor een mooie blauweregen

  1. Het liefst wil je het eerstvolgende jaar na het planten al prachtige bloemtrossen krijgen. Koop daarom een exemplaar dat door enten is vermeerderd, dus niet door zaaien. Kies een plant met knoppen of al in bloei, dan is zeker dat hij volgend jaar vol in bloei staat.

  2. Kies een plek met circa 6 uur zon per dag en de voet mag in de schaduw blijven, dat is zelfs beter, zo groeit de plant naar het licht.

  3. Plant de blauweregen 40-50 cm van de muur af, dan blijft het luchtig. En gebruik geen metalen binddraad om de ranken richting te geven, maar flexibel, rubberen buisbinddraad dat langs stevige haken in de muur of schutting loopt.

  4. Kort na het planten de hoofdtak iets in, dit stimuleert de groei van zijscheuten. En laat bij het snoeien de steeds dikker wordende hoofdtakken vervolgens met rust. Tip: Steun de hoofdtak de eerste tijd met een bamboestok.

  5. Geef de eerste tijd na het planten zo nodig extra water voor de groei.

  6. Snoei na de winter (januari-februari) de lange zijscheuten uit de hoofdtakken tot 3-5 ogen (knoppen) terug. De knoppen zijn donker van kleur en duidelijk te zien. Knip de scheut vlak boven een knopje af.

Lees ook: Let op: deze planten zorgen vaak voor een allergische reactie

Last van je ogen?

Heb jij een blauweregen in de tuin, maar krijg je vaak last van je ogen als je hierbij in de buurt zit? Dan betekent dat waarschijnlijk dat je hier allergisch voor bent. Daarnaast is de plant ook giftig, dus pas bij huisdieren en kinderen op dat ze de boontjes van de plant niet opeten. Dat kan voor ernstige maagproblemen zorgen.

Bron I Libelle, Tuinplant.nl

Inge DalAugusta National/Getty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden