null Beeld

De 5 meestgestelde vragen over planten

Wanneer een nieuw seizoen aanbreekt koopt heel Nederland nieuwe planten in. Daar komen verschillende vragen bij kijken. Wij hebben de meest gestelde vragen voor jou op een rij gezet.

Planten staan heel gezellig en daarom deze tips om je planten nóg beter te verzorgen.

1. Wat is het verschil tussen potgrond, tuingrond en grond voor binnenplanten?

Elke soort grond heeft zijn eigen samenstelling die ervoor zorgt dat de plant optimaal groeit. Daarom is het belangrijk om de juiste grond te gebruiken.

Potgrond

Potgrond is goed voor zowel binnen- en buitenplanten. De grond kan het beste gebruikt worden voor planten in een pot of plantenbak. Maar in nood kan het geen kwaad om de grond te gebruiken voor planten in de border. De potgrond heeft voeding voor twee maanden.

Grond voor binnenplanten

Grond voor binnenplanten kan uitsluitend gebruikt worden voor binnenplanten. De grond heeft een luchtige samenstelling, waardoor de wortels zich optimaal kunnen ontwikkelen. En bevat voeding voor zes maanden.

Tuingrond

Tuingrond kan uitsluitend worden gebruikt voor buitenplanten. De grond kan het beste worden gebruikt voor planten die direct in de border worden gezet. De samenstelling van tuingrond zorgt ervoor dat vocht en voeding wordt vastgehouden en dat wortels zich goed kunnen ontwikkelen.

2. Wat zijn hydrokorrels en hoe gebruik je ze?

De meeste mensen weten niet precies wat hydrokorrels doen. Ze gebruiken de korrels niet of ze gebruiken ze verkeerd. Maar eigenlijk is het gebruik ervan simpel.

Hydrokorrels zorgen ervoor dat de waterhuishouding van de plant verbetert. De korrels nemen het teveel aan water op en geven het terug aan de plant wanneer dat nodig is. De hydrokorrels doe je onderin in een pot, daarbovenop komen de grond en plant. Onderin de pot kunnen de korrels hun werk het beste doen. Maar je kunt de hydrokorrels ook boven de grond leggen, dan droogt de grond minder snel uit.

3. Hoe pot ik een plant op?

Een plant oppotten is erg simpel en je hebt het zo gedaan. Vul een kwart van de pot met hydrokorrels. Zet daarbovenop de plant. Vul de pot met grond en druk zachtjes aan. Geef daarna de plant water.

Tip: doe een plastic zak in de pot voordat je gaat oppotten. De volgende keer kun je de plastic zak met plant er uit pakken en in de volgende pot zetten.

4. Moet ik mijn plant extra voeding geven?

Het is belangrijk dat planten tijdens hun groeiperiode extra voeding krijgen. Dit is van maart tot oktober. Tijdens de winter groeit een plant bijna niet en hoeft hij dus ook geen voeding. Als je net je plant hebt overgepot hoef je hem de komende twee maanden geen plantenvoeding te geven.

Lees altijd de verpakking van de plantenvoeding. Gebruik nooit meer dan vermeld, dit is slecht voor de plant.

5. Hoe moet ik mijn plant stekken?

Wanneer een plant groot is, kun je hem gaat stekken. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. De meest voorkomende manier is door meerdere bladeren met stengels af te snijden. Deze zet je in vochtige stekgrond. Controleer na een paar weken of het stekje wortels heeft gemaakt. Zorg ervoor dat je het stekje niet in de volle zon zet.

Ook kun je stekken door een babyplantje bij de moederplant weghalen. Vervolg daarna de stappen die hierboven beschreven zijn.

Deze handige video laat je zien hoe je gemakkelijk een plant stekt:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=vYSimZViFLI[/embed]

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Redactie Margriet

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden