Margriet logo
Coniferen snoeien: in déze periode moet je dit doen en zo pak je het aan Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Coniferen snoeien: in déze periode moet je dit doen en zo pak je het aan

Coniferen zijn terug te zien in menig tuin. Dat de bomen zo populair zijn, heeft vooral te maken met het feit dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Ze hoeven namelijk slechts twee keer peer jaar gesnoeid te worden: Margriet vertelt je wanneer dat is.

Én hoe je dit het beste aanpakt.

Op dit moment moeten coniferen worden gesnoeid

Wanneer je optimaal van je coniferen wilt genieten, kun je ze het beste twee keer per jaar snoeien. Eén keer aan het begin van de zomer, en één keer aan het eind. De periode van eind mei tot begin juni is dan ook ideaal om de heggenschaar erbij te pakken. Vervolgens snoei je de bomen eind augustus tot begin september nogmaals. Geen tijd voor? Dan kun je het snoeien ook bij eens per jaar houden, namelijk in de periode van eind juni tot begin juli. Zorg ervoor dat je een ietwat bewolkte zomerse dag uitzoekt, zodat de pas gesnoeide takken niet beschadigd raken door de felle zon.

Overigens kan het geen kwaad om de heg vaker te snoeien, mocht je dit zelf mooier vinden staan. Minder dan eens per jaar wordt wel afgeraden, omdat de plant dan te weinig licht en lucht ziet.

Zo pak je het snoeien van coniferen aan

Het snoeien van coniferen is geen moeilijk werk, maar je moet wel met enkele dingen rekening houden. Zo is het verstandig om niet te diep te knippen en nooit tot het bruin van de tak te snoeien, omdat de kans dan groot is dat de takken niet meer terug groeien. Losstaande coniferen kunnen het beste breder van onder dan van boven zijn, zodat de gehele boom voldoende licht krijgt. Wanneer je klaar bent met snoeien geef je de bomen wat mest en water, zodat ze op een natuurlijke wijze kunnen herstellen. Mooi resultaat gegarandeerd!

RedactieGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden