null Beeld

Compost maken doe je zo

Een mooie tuin begint bij een gezonde bodem. Met zelfgemaakte compost helpen we de natuur en we kunnen er meteen veel onkruid en groente- en fruitafval in kwijt. 

Onkruid wieden is een iets minder vervelend klusje met het vooruitzicht dat de tuin er straks nog mooier bij ligt. Kortom, wat hebben we nodig?

- Een kist zonder deksel van 1 m3 (kuub)

- Een boor

- Tuinaarde

- Bladeren en keukenafval, zoals koffieprut, theezakjes, restjes sla, kool, andijvie, appel- en aardappelschillen enzovoorts.

Compost maken

- Boor in de wanden van de kist een flink aantal gaten van zo'n drie centimeter doorsnede.

- Gooi een laagje tuinaarde op de bodem en vul de kist daarna met bladeren en keukenafval. Gebruik geen gekookte etensresten, melk- of vleesproducten, want die gaan stinken. Het groen van coniferen is eveneens ongeschikt voor in de composthoop, dit verteert heel langzaam.

- Doe een handvol regenwormen in de bak.

- Graaf na twee tot drie weken in het midden een gaatje. Steek er een thermometer in. Als de temperatuur rond de 65 graden is (ja, het wordt echt zo warm), gaat alles goed. Is het kouder, dan moet er wat aarde of water bij.

- Schep de bak elke maand om. Na vier maanden heb je mooie, kruimige compost.

Belangrijk: de inhoud van de bak moet vochtig blijven, maar niet te nat. Als het te veel regent, moet je de compostbak afdekken.

Experiment

Als leuk experiment voor (klein)kinderen kun je er een wikkel van een chocoladereep bij leggen. Zo kunnen ze later zien dat niet alles nieuwe aarde kan worden.

Bron | doemeermetafval.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden