Rollen de bladeren van je Monstera niet uit? Dan kun je de natuur een handje helpen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Blijven de bladeren van je plant opgerold vastzitten? Zo los je dat op

Ben je de trotse bezitter van een Monstera of Strelizia? Dan herken je misschien wel het kleine geluksmoment wanneer er nieuw blad ontspringt aan je plant. Soms duurt het alleen wel even voordat het blad dan ook echt uitrolt. Wil je het proces versnellen? Zó maak je nieuwe bladeren los.

Een Monstera of Strelizia kan in korte tijd uitgroeien tot een flinke kamerplant. Vooral in het voorjaar verschijnt het ene na het andere nieuwe blad. Ook in het najaar kan dit nog af en toe gebeuren.

Waarom rollen de nieuwe bladeren van je plant niet uit?

Bij planten is het belangrijk om geduld te hebben. In eerste instantie kun je het beste even afwachten of het de plant lukt om het blad zelf uit te rollen. Is het blad van je Strelizia of gatenplant na een maand nog niet uitgerold? Dan gaat er iets niet helemaal goed. Misschien krijgt je plant niet voldoende licht en voedingsstoffen. Vooral in het najaar komt dit voor. In de winter kan het zelfs gebeuren dat de kleine bladrolletjes nooit uitrollen: ze verdorren en breken uiteindelijk af.

Door een gebrek aan licht en voedingsstoffen is de plant soms niet in staat om op eigen kracht de bladeren uit te rollen. Ook kan het blad klem zitten door een vliesje. Dat dient als bescherming voor het nieuwe blad en zou vanzelf los moeten laten. Soms gebeurt dat niet, omdat het vliesje bijvoorbeeld te strak vastzit aan het blad. Dit gebeurt vaker bij de Strelizia dan bij de Monstera. Misschien heb je op zo’n moment de neiging om het vliesje los te peuteren, maar dat kun je beter niet doen als je geen gescheurd blad wilt.

Bladeren losmaken die niet uitrollen

Wil je het groen in huis tóch een handje helpen? Spuit elke dag wat water op het blad. Zo creëer je een meer natuurlijke omgeving voor de plant en rolt het blad waarschijnlijk sneller uit, zónder scheuren. Het klimaat waarin deze planten ’in het wild’ leven is heel anders dan onze woonkamers. De luchtvochtigheid is daar veel hoger en daardoor komt het vliesje met niet al te veel moeite los. Thuis kun je dit klimaat proberen na te maken, zodat het blad sneller uitrolt.

Bron | RTL Nieuws, Salisbury Greenhouse

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden