PREMIUM

Binnen kijken in een historisch koopmanshuis in Dordrecht

null Beeld Peggy Janssen. Styling: Lindividu. Productie: CocoFeatures.com
Beeld Peggy Janssen. Styling: Lindividu. Productie: CocoFeatures.com

Als pursers reizen ze over de hele wereld, maar thuis in Dordrecht is het minder internationaal. Margré en Diederik wonen in een rijksmonument uit de Gouden Eeuw, het toppunt van Hollands glorie.

Wie: Margré Mijer (54) KLM-purser, grafisch ontwerper en eigenaar van het label Une touche de mer en Diederik van Ormondt (51) KLM-purser. Ook Diederiks kinderen Fay (18) en Benjamin (16) wonen parttime bij het stel.

Wat: koopmanshuis uit de late zestiende eeuw met een zeventiende-eeuwse gevel.

Waar: Dordrecht, met uitzicht op de historische haven.

Sinds: 2018.

Afmeting: 160 m2 verdeeld over het hoofdgebouw en bijgebouw met dakterras.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
 1. In de Ikea-keuken vormt het zonnige geel van Farrow & Ball een warm decor voor de overheersend witte, grijze en neutrale tinten van de meubels en accessoires.
 2. Margré en Diederik voor het huis.
 3. In de woonkamer zit er Off Black van Farrow & Ball op de muur. De planken in dezelfde kleur zorgen voor meer aandacht voor de foto’s en print. De bank is van vtwonen, de tapijten zijn van Rug Vista en de lamp is van Artemide.
 4. De ficus is een mooie eyecatcher in de witte ruimte. De houtkachel is van Jotul.
null Beeld

Op de vlucht

“Ons huis stamt uit de Gouden Eeuw, een welvarende periode waarin kooplieden en specerijenhandelaren hun huizen lieten bouwen in de buurt van de haven.” Dat er vanwege de florerende handel een tekort was aan bouwgrond, blijkt wel uit de locatie van het huis: het werd gebouwd op een voormalige vuilstortplaats! Het huis wordt nog altijd gesierd door een originele trapgevel, als een van de weinige huizen in de straat. “Zo’n rijk gedecoreerde gevel gold in de zeventiende eeuw als teken van welvaart. Als je goed kijkt, zie je trouwens dat de gevel voorover helt. Je zou kunnen denken dat het huis verzakt, maar dat is niet zo.” Gevels ‘op de vlucht’ bouwen was een modeverschijnsel, maar had waarschijnlijk ook een praktische aard: het creëerde ruimte en maakte de gevel minder kwetsbaar voor regen en wind.

null Beeld
null Beeld
 1. In de vloer van de overloop op de bovenverdieping zijn verschillende historische objecten te vinden, gevonden tijdens de verbouwing.
 2. De bijkeuken is in dezelfde stijl als de keuken. De vloertegels zijn van Floors (floorsbv.nl). De deurkozijnen zijn van hout, maar gemaakt om op stalen deuren te lijken.
 3. Uitzicht op de haven.
null Beeld
null Beeld

Schade en schatten

“Dit huis is het eerste huis dat Diederik en ik samen kochten. We wilden een karakteristieke woning en waren niet bang om een klushuis te kopen; hard werken schrikt ons niet af.” Dat er gebuffeld moest worden was kristalhelder, maar wat er precies allemaal moest gebeuren, was bij de aankoop niet duidelijk. Veel verborgen gebreken kwamen pas aan het licht toen het stel – geadviseerd door een aannemer – de boel ging openbreken. “Zo bleek de bovenverdieping hartstikke rot en waren de houten planken op verschillende plaatsen doorgezaagd om bedrading en waterleidingen te leggen. Het was een wonder dat het plafond van de verdieping eronder niet was ingestort!” Maar met het verwijderen van alle verlaagde plafonds, verhullende gipsplaten, panelen en het hoogpolige tapijt, kwamen ook schatten tevoorschijn: karakteristieke balkenplafonds en een schitterende, massief houten visgraatvloer die Margré en Diederik opschuurden en wit kalkten.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
 1. Op het dakterras zorgen schaduwdoeken voor de nodige beschutting.
 2. De retro Franse fauteuil is van Lifestyle (lifestylewonen.nl). Hier is een antieke spiegel stijlvol naast een moderne spiegel geplaatst. De houten lambrisering voegt sfeer toe aan de ruimte.
 3. De draagbalken en deuren komen het best tot hun recht in hun natuurlijke kleur.
null Beeld

Licht, lucht en ruimte

Beetje bij beetje - de periode van slopen en opbouwen duurde ongeveer twee jaar - kwam de oorspronkelijke charme van het rijksmonument opnieuw tot leven. “Het pand had in de jaren tachtig dienstgedaan als internaat voor expatkinderen, hierdoor was het lukraak opgedeeld in allerlei kleinere kamers en zaaltjes. We hebben op alle verdiepingen onnodige muren verwijderd, waardoor er weer licht, lucht en ruimte ontstond.” Ook bij de aankleding van het huis hebben Margré en Diederik geprobeerd om hun historische huis eer aan te doen. Dat betekende aandacht besteden aan de kleinste details. “Zo maakte Diederik de koperen kranen en armaturen in de badkamer zelf. Sowieso hebben we zo veel mogelijk gekozen voor authentieke materialen. Liever oud hout dat we zelf moeten opschuren dan kiezen voor makkelijk laminaat. En liever originele vintage ontwerpen dan nieuwe replica’s. Objecten die op een natuurlijke manier zijn verweerd, vertellen een verhaal – net als het huis zelf.”

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
 1. De douchekop vond Margré op Etsy.
 2. Het vintage hemelbed heeft het stel al jaren. De kisten aan het voeteneinde gebruikten de ouders van Diederik toen ze naar Canada en Engeland reisden. De inbouwkast is van Ikea.
 3. Het kleine dressoir is een erfstuk. Het kreeg een facelift met de kleur Cinder Rose van Farrow & Ball.
 4. Lekker loungen op het geborgen dakterras.
Geraldine NesbittPeggy Janssen. Styling: Lindividu. Productie: CocoFeatures.com

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden