Bewezen: opruimen maakt écht gelukkig
Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd: het is niet voor niets een veelgebruikte uitspraak. Opruimcoach Annelies Mentink legt uit waaróm we ons zo goed voelen na een flinke opruimsessie.
Dat heeft alles met het resultaat achteraf te maken.
Waarom we van opruimen een gelukkiger mens worden
Lees ook
Onverwacht bezoek? Deze troep in huis valt anderen het meest op
De keukenkastjes organiseren, een goede veeg door je kledingkast halen en eindelijk al die lege glazen potten naar de glasbak brengen: klinkt niet als je favoriete weekendbesteding, maar tóch maakt opruimen ons gelukkig. Volgens opruimcoach Annelies Mentink heeft dat alles te maken met het resultaat achteraf, en niet zozeer met het proces. Dat legt ze uit aan GezondNU. Vergelijk het een beetje met een heftige workout: naar het sporten zelf kijkt niet iedereen uit (uitzonderingen daar gelaten), maar het fijne en energieke gevoel achteraf is waar je het voor doet.
Bij opruimen gaat het dan vooral om de rust die je in je hoofd creëert door een schone en opgeruimde leefomgeving. Mentink legt het als volgt uit: ‘Opruimen is voor veel mensen geen geliefde bezigheid, ze schrikken zelfs van het woord. Het is ook niet zozeer het opruimen zelf dat je gelukkig maakt, maar het gevoel dat je achteraf hebt. Het geeft een gelukzalig gevoel als je weer rust en overzicht hebt.’
Wetenschappelijk bewezen
Hoewel het nogal logisch klinkt, is het ook daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen: van rommel in huis krijgen we stress, en een opgeruimd huis zorgt dus voor rust in ons hoofd. Professors aan Indiana University deden er jaren geleden al onderzoek naar, en ondervonden aan de hand van bijna 1000 proefpersonen dat mensen met een opgeruimd huis gelukkiger waren. Dit ‘opgeruimde hoofd’ leverde bovendien verschillende gezondheidsvoordelen op: wie in een opgeruimde omgeving leeft, loopt volgens deze professoren minder risico op hart- en vaatziekten en andere stress-gerelateerde gezondheidsproblemen. Win-win!
Lees ook
Raar maar waar: waarom je eigenlijk de keuken op moet ruimen voor je boodschappen doet
Leren opruimen
Niet iedereen heeft die opruim skills van nature in zich, en daar kun je volgens psycholoog Hein Zegers helemaal niks aan doen. ‘De jagers-verzamelaars uit de oertijd leefden nomadisch. Zij trokken van de ene naar de andere plek. Daardoor bezaten zij maximaal zo veel spullen als ze zelf konden dragen. Genetisch kan ons brein dus maximaal een rugzak vol bezittingen aan, de rest is rommel die ons hooguit zooikoorts bezorgt. Tenzij we leren opruimen,’ vertelt hij aan GezondNU. Leren opruimen? Begin met een systeem, en zorg ervoor dat je niet te veel in één keer aanpakt. Op dag één een opgeruimde kledingkast en op dag twee een georganiseerd badkamerkastje werkt beter dan alles in een dag willen aanpakken, en daardoor het overzicht verliezen. Kleine stapjes zijn key.
Bron | GezondNU