null Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Bewaar jij deze producten in het gootsteenkastje? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

Van allesreiniger tot hondenvoer: we bewaren een hele hoop producten in het gootsteenkastje. En hoewel die extra ruimte onder de gootsteen hartstikke handig is om je voorraad te stallen, zijn er toch een paar producten die je voortaan beter een ander plekje kunt geven. 

Dit kun je allemaal wel en niet bewaren in het gootsteenkastje.

Ontvlambare producten in het gootsteenkastje bewaren

Staan er onder jouw gootsteen spuitbussen of verfblikken? Deze en andere ontvlambare producten kun je beter niet in het gootsteenkastje bewaren, maar het liefst opbergen op een plek zo ver mogelijk bij het fornuis vandaan. Anders loop je de kans dat die producten echt vlam vatten. Hetzelfde geldt voor brandbare producten zoals oplosmiddelen en verdunners. Controleer altijd goed de verpakking van je ontvlambare en brandbare producten, daar staat op waar je deze het beste kunt bewaren.

Gevaarlijke stoffen

Naast schoonmaakmiddelen hebben sommige mensen ook de wasbenzine en ammonia in het gootsteenkastje staan. Allereerst is het gevaarlijk dat kleine kinderen en huisdieren hierdoor makkelijk de flessen kunnen vinden. Maar daarnaast kunnen dit soort gevaarlijke stoffen ook gaan mengen met andere producten in het keukenkastje als de verpakking niet helemaal goed is afgesloten. Dat kan voor chemische reacties zorgen en huiduitslag veroorzaken. Je kunt dit soort producten met chemicaliën het beste op een (droge) plek bewaren waar je niet vaak komt. Bijvoorbeeld in de schuur.

Lees ook: Deze schoonmaakmiddelen moet je nooit met elkaar mengen

Voeding van je huisdier

Bewaar jij de dierenvoeding onder de gootsteen? Dat lijkt misschien onschuldig, maar hierdoor komt het eten sneller in aanraking met de rest van de inhoud van het gootsteenkastje. En dierenvoeding vermengd met een vleugje schoonmaakmiddel, of zelfs gevaarlijke stoffen die je mogelijk nog in je kastje hebt staan, zijn niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid van je huisdier. Daarnaast is het gootsteenkastje de meest vochtige van de keukenkastjes en op vochtig dierenvoer zit je waarschijnlijk ook niet te wachten. Bewaar het voer dus op een aparte, droge, afgesloten plek.

Elektra

Van een blender tot de broodrooster: er bestaan een hoop handige keukenapparaten. En als je daar niet genoeg plek voor hebt op het aanrecht, dan lijkt het misschien handig om ze tussentijds even onder de gootsteen te stallen. Maar hier ligt het gevaar van lekkend water op de loer. En water in je elektrische apparaten dat zorgt niet alleen voor roest, maar kan ook vloeistofschade of zelfs kortsluiting veroorzaken.

Keukenpapier

Als laatste kun je ook keuken- en toiletpapier het beste op een andere plek bewaren dan het gootsteenkastje. Zoals gezegd is dit het meest vochtige kastje waardoor het papier al snel waterschade kan oplopen. Dat is natuurlijk een stuk onschuldiger dan kortsluiting of chemische en brandbare reacties, maar alsnog vervelend want dat papier kun je vervolgens niet meer gebruiken. Bewaar je voorraad keuken- en toiletpapier daarom liever op een droge plek.

Schoonmaakmiddelen in het gootsteenkastje

Een flinke lijst met spullen die je niet in het gootsteenkastje kunt bewaren maakt ‘m nog niet onbruikbaar. De niet gevaarlijke of ontvlambare schoonmaakmiddelen zoals wasmiddel, allesreinger, afwasblokjes en afwasmiddel kun je hier wel goed opbergen. En ook schoonmaakdoekjes, sponzen en afwasborstels kun je hier met gerust hart bewaren. Blijf natuurlijk wel altijd alert als er kleine kinderen of huisdieren in de buurt zijn, met wat erin je gootsteenkastje staat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | MaxVandaag, Roomed

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden