null Beeld

Barbecue schoonmaken: deze goedkope middeltjes helpen

De afgelopen dagen was het heerlijk zonnig weer. Misschien heb jij de barbecue ook alweer te voorschijn gehaald. Maar… hoe maak je die weer fris en schoon? Met deze twee handige en goedkope middeltjes is dat klusje zo geklaard.

De hulpmiddelen heb je waarschijnlijk al in huis.

Barbecue schoonmaken in stappen

Natuurlijk. Het handigst is om de barbecue direct schoon te maken nadat-ie is afgekoeld. Maar hebben we niet allemaal stiekem weleens zo’n smoezelig geval in de schuur staan omdat dat er even niet van is gekomen? Is dat nu het geval, dan is dit het moment voor een schoonmaakbeurt. Om het je makkelijk te maken, presenteren we een handig stappenplan.

Een vettig rooster aanpakken

Vettige roosters te lijf gaan met een staalborstel klinkt misschien als een goed en krachtig idee. Maar dat kun je beter niet doen. Daar zou je namelijk heel hard voor moeten boenen en het resultaat laat ook nog eens te wensen over. De ultieme tip? Gebruik een rauwe ui of (baking) soda.

Gebruik een ui

snijd een rauw exemplaar door de helft en wrijf het hete rooster hiermee in (goed opletten dus en ovenhandschoenen aandoen). Daarna draai je het rooster voorzichtig om en wrijf je de andere kant in. Het zuur van de doorgesneden ui moet al het vuil meenemen. Tip: als de ui is uitgedroogd en geen vocht meer loslaat, pak je de andere helft. Voor nog meer effect kun je rooster ook eerst nog even insprayen met citroen of azijn.

Gebruik soda

Volgens de schoonmaakdeskundigen van Helping zou (baking) soda ook goed helpen in de strijd tegen vet. Maak een papje van drie eetlepels soda en een eetlepel water. Gebruik een sopje om dit op het vettige rooster aan te brengen. Zijn sommige plekken dik aangekoekt? Strooi er wat extra soda op en laat dit even intrekken. Als je het daarna schoonmaakt met een sponsje en wat water, vliegt het vuil er zo af.

Roest voorkomen

Nadat het rooster of de grill weer droog is, kun je ’m nog even invetten met wat olie en een kwastje of keukenpapier. Dat zou roest op afstand houden.

Hoe vaak moet de barbecue schoongemaakt worden?

Hoe vaak je de barbecue een sopje geeft? Dat hangt af van hoe vaak je ’m gebruikt. Maar als je het in elk geval aan het eind van deze zomer doet, haal je ’m volgend seizoen weer brandschoon tevoorschijn.En nu maar groenten, visjes of hamburgers grillen… Eet smakelijk!

Bron | Helping, RTL Nieuws

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden