Plekken meest vies kantoor Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bah: dít zijn de meest vieze plekken op kantoor

Bijna alle coronamaatregelen zijn versoepeld en dat betekent ook dat de meeste mensen steeds vaker naar kantoor gaan. Gezellig met je collega’s, maar misschien ben je je door de pandemie wel een stuk bewuster van alle bacteriën en virussen die rond kunnen zwerven. Vooral de onderstaande plekken op kantoor zijn het meest vies.

Geen zorgen: we hebben ook een paar tips om het zo schoon mogelijk te houden.

Déze plekken op kantoor zijn het meest vies

Van de keukenkastjes tot de deurlinken: haal nog maar een extra doekje over de onderstaande plekken op kantoor, want deze zijn soms nog smeriger dan de wc-bril.

Je lievelingsmok? Viezer dan je denkt...

Heb jij een favoriete theemok die je liever niet in de vaatwasser zet, omdat hij dan de volgende dag misschien op het bureau van een collega belandt? Dat snappen weg. Uit onderzoek blijkt dat 20 procent van alle mokken besmet zijn met gezichtsbacteriën, ook als ze afgespoeld zijn met heet water. Dus houd je lievelingsmok voortaan dichtbij je of laat ‘m eerst een rondje in de vaatwasser meedraaien of was ‘m grondig met afwasmiddel af.

Deel je een koptelefoon? Nu niet meer...

Het is niet ongebruikelijk dat collega’s koptelefoons of headsets delen. Toch is het aan te raden om dit soort voorwerpen niet uit te lenen aan collega’s. Bacteriën hebben de vrije loop dankzij huidschilfers, zweet en oorsmeer. Dit kan zorgen voor uitslag op je gezicht of zelfs voor luizen. Zorg voor een eigen, vaste koptelefoon en bewaar deze op een vaste plek. En vergeet ook niet om daar eens per maand een ontsmettingsdoekje overheen te halen.

De telefoon op je bureau

Zeker als je geen vaste werkplek hebt maar iedereen altijd aan verschillende bureaus zit, is een bureautelefoon een broedplek voor bacteriën. Soms zitten er hier nog meer op dan op de gemiddelde wc-bril. En wederom kunnen ander vuil, zoals andermans zweet en huidschilfers, zich op de telefoon nestelen. Niet een heel prettig idee dat ‘ie vervolgens zo dicht bij je gezicht komt. Haal er dus aan het begin en einde van je werkdag even een desinfecterend doekje overheen. Wel zo fris.

Kauwen op pennen

Een op de vijf werknemers stopt weleens - zonder erbij na te denken - een pen in zijn of haar mond. Pennen gaan letterlijk van hand tot hand door het hele kantoor en zijn daarom niet bepaald hygiënisch. Laat jij van tijd tot tijd een pen in je mond verdwijnen? Dan kun je er beter geen lenen van je collega.

De printer: broedplaats voor bacteriën

Het is vaak dringen bij de printer: iedereen wil zijn of haar exemplaren op tijd gedrukt hebben. Wist je dat de gemiddelde printer en kopieermachine tot driehonderd keer per dag wordt aangeraakt? Dit maakt het een broedplaats voor vervelende bacteriën. Haal daarom een reinigingsdoekje over de knoppen voordat je de printer gebruikt.

Schoonmaakbeurt voor je toetsenbord

Toetsenborden zijn berucht vanwege het herbergen van bacteriën, vooral omdat we de toetsen ongeveer acht uur per dag constant indrukken en omdat veel mensen achter hun computer eten. Huidcellen, voedselresten en zweet zorgen ervoor dat bacteriën zich in de relatief kleine ruimte snel verspreiden. Schud je toetsenbord daarom elke week goed uit en haal daarna een vochtig doekje over de toetsen.

De muis

Een van de kleinste, maar meest vieze plekken op kantoor is de computermuis. Door de coronapandemie is het heel duidelijk geworden dat niet iedereen het handen wassen nog onder de knie had. Het is dus ook niet gek dat een computermuis die jij en je collega’s dagelijks veel aanraken vaak wemelt van de bacteriën. En zelfs als je nog thuiswerkt is het wel zo fris om je muis af en toe even een schoonmaakbeurt te geven.

Je maakt ‘m het beste schoon door de muis eerst uit te schakelen, los te koppelen en/of de batterijen eruit te halen. Neem ‘m vervolgens af met een desinfecterend doekje of microvezeldoekje met een beetje water en desinfecterend schoonmaakmiddel. Zorg dat de doek niet al te vochtig is en zorg dat de muis voor gebruik weer helemaal droog is. Je kunt hardnekkig vuil met een stukje dubbelgevouwen papier of een tandenstoker schoonmaken.

De koelkast op kantoor

Druipende tupperwarebakjes, beschimmelde pakken yoghurt en sandwiches waar paddenstoelen op groeien. Bacteriën genieten van een dergelijke omgeving. Een koelkast thuis bevat gemiddeld 7850 bacteriën per vierkante centimeter en deze wordt veel minder intensief gebruikt dan een koelkast op de werkvloer. Maak de planken en lades van de koelkast op kantoor daarom om de twee dagen schoon met allesreiniger en de harde kant van de spons.

Berucht: de magnetron

Ook de magnetron is, net als de koelkast, een beruchte plek. Havermout als ontbijt, soep voor de lunch, een kant-en-klare lasagne als avondeten: in de magnetron komen alle smaken en geuren op een dag voorbij. Bacteriën hebben warmte nodig om te overleven en dat vinden ze in de magnetron. Zeker als er ook gerechten met vlees worden opgewarmd, kun je ziek worden als de magnetron niet goed wordt schoongehouden. Maak de magnetron daarom elke dag schoon met een warm sopje op basis van schoonmaakazijn.

Keukenkastjes

En ook de handvaten van de keukenkastjes worden op een dag veelvuldig open en dicht gedaan. Zeker als iemand net na een toiletbezoek iets uit het keukenkastje pakt, is dat waarschijnlijk niet heel fris. Hier mag dus ook vaker een doekje overheen.

De waterkoker

Theeleuten opgelet: ook de waterkoker schijnt op sommige kantoren nog viezer te zijn dan de wc-bril. Veel mensen raken de waterkoker meerdere keren op een dag aan en daarnaast is een vochtige plek een perfecte broedplaats voor bacteriën. Haal dus regelmatig een desinfecterend doekje over de waterkoker en vergeet niet je handen te wassen voor je aan je kopje thee begint.

Wat is viezer: kraan of toilet?

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat de kraan bij toiletten vaak viezer is dan het toilet zelf. Hoe dat komt? De kraan is het eerst wat je aanraakt als je klaar bent op de wc. Hoe meer mensen op een dag naar het toilet gaan, hoe viezer de kraan wordt. Smetvrees gekregen? Sluit de kraan na het wassen van je handen met een papieren handdoekje en gebruik dit ook om de deur te openen.

De deurklinken

Ook de deurklinken op een kantoor worden veelvuldig aangeraakt door allerlei handen. Vooral de deur van de wc zit vaak vol bacteriën, omdat mensen hun handen na een toiletbezoek niet goed genoeg wassen en vervolgens de deur weer open maken. Probeer de deurklinken daarom zoveel mogelijk te vermijden, maak de wc-deur met een papieren zakdoekje open of gebruik bijvoorbeeld je elleboog.

Lichtknopjes

Daarnaast is het aan- en uitzetten van de lichtknopjes ook een handeling die veel mensen doen op kantoor. Daar mag dus ook vaker een doekje over óf probeer wederom je elleboog te gebruiken of je handen te wassen.

Blijf je handen wassen

Misschien een open deur, maar het toilet is niet in elk kantoor een zen-paleis. Ruim de helft van de Nederlandse werknemers stelt het toiletbezoek liever uit dan dat zij op het werk hun behoefte doen. Meer dan 60 procent ergert zich aan een vies en onfris ruikend toilet op het werk. Als je goed je handen wast na een toiletbezoek, hoef je nergens bang voor te zijn. Maar let op, goed je handen wassen kost 20-30 seconden.

Bron | Helpling, Telegraaf

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden