null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aha: zó vaak moet je de wc dus eigenlijk schoonmaken (en zo doe je dat het beste)

Waarschijnlijk is het niemands favoriete klusje, maar nodig is het wel: de wc schoonmaken. En dan hebben we het niet alleen over een doekje over de toiletbril, maar het héle ding. Hoe vaak moet je dat eigenlijk doen, en nog belangrijker: hoe maak je een toilet écht goed schoon?

Dat moet waarschijnlijk vaker gebeuren dan je nu verwacht.

Zo vaak moet je de wc schoonmaken

De wc is en blijft een broedplaats van bacteriën; niet zo verrassend natuurlijk als je bedenkt wat we daar doen. Goed schoonmaken is dan ook het devies, maar hoe vaak moet de wc een poetsbeurt krijgen? Hoe vaak je het toilet zou moeten poetsen, hangt een beetje af van hoeveel mensen er gebruik van maken. Wanneer een heel huishouden dit toilet gebruikt, is het slim om de wc minimaal één keer in de wc grondig schoon te maken. Heb je een groot huishouden of kleine kinderen? Dan kun je de wc beter twee keer per week schoonmaken.

En met de wc schoonmaken bedoelen we niet alleen een snel doekje over de toiletbril, maar een flinke poetsbeurt. Eens per week moet je echt alles schoonmaken: de buitenkant, de deurklink, spoelknop en wastafel hebben allemaal een sopje nodig. Tussendoor kun je dan twee keer per week de kleinere taken bijhouden, zoals het schoonmaken van de bril. Een keer per week klinkt misschien vaak, maar als je regelmatig doet wordt het toilet niet echt vies. Dan ben je dus zo klaar met schoonmaken van je wc.

Meest vieze plekken op het toilet

Af en toe een doekje over de wc-bril doen veel mensen wel. Vooral als je kinderen in huis hebt is dat regelmatig nodig. Maar ook de rest van je toilet heeft echt af en toe een grondige schoonmaakbeurt nodig. Volgens huishoudcoach Els Jacobs blijkt uit onderzoek dat de deurklink, lichtschakelaar en spoelknop meestal wel dértig keer meer bacteriën bevatten dan de wc-bril, die iedereen altijd zo grondig boent. Haar tip: neem deze bacteriegevoelige plekken onder handen door ze af te nemen met een prop wc-papier en wat spiritus en ze daarna even aan de lucht te laten drogen.

Lees ook:

Reinigende bruisbal voor in je toilet? Zo maak je ‘m zelf

Zó maak je de wc grondig schoon

We weten inmiddels dat je de wc wekelijks goed moet schoonmaken, maar hoe je dat het allerbeste kunt doen? We zetten een handig stappenplan voor je klaar.

Dit heb je nodig: handschoenen, wc-borstel, (microvezel)doekjes (3 stuks), toiletreiniger, schoonmaakazijn, een handwarm sopje met een scheutje allesreiniger, spiritus en een dweil.

Stappenplan

Stap 1: Ruim de toiletruimte op: gooi alle losse prulletjes zoals lege rollen weg, en leeg prullenbakjes.

Stap 2: Trek handschoenen aan, spuit toiletreiniger of schoonmaakazijn in de toiletpot - óók onder de rand - en gebruik de toiletborstel om de binnenkant schoon te maken. Laat de wc-borstel daarna ongeveer tien minuten in de pot staan, zodat die ook mooi schoon wordt.

Stap 3: Terwijl de borstel staat te weken, poets je de buitenkant, de bril, klep en het waterreservoir met een warm sopje. Droog deze delen af en trek daarna door, zodat de borstel en pot schoonspoelen.

Stap 4: Maak een nieuw sopje met allesreiniger en gebruik een nieuw doekje om alle wanden af te nemen. Droog ze daarna af.

Stap 5: Heb je een wastafel(tje)? Maak dan wederom een nieuw sopje en sop met een nieuw, schoon doekje de wastafel, de kraan en het zeeppompje. Droog alles na met de droge doek.

Stap 6: Tijd voor stap zes: het poetsen van die smerigste plekken in het toilet. Neem de deurklink, lichtschakelaar en spoelknop onder handen met een prop wc-papier en wat spiritus en laat ze daarna even aan de lucht drogen.

Stap 7: Neem tot slot met een natte dweil de vloer af. Laat de vloer vervolgens drogen, terwijl je de dweil en de microvezeldoekjes uitspoelt. Was je handen met handschoenen en al, trek ze uit en leg of hang ze te drogen. Was daarna je handen met zeep, en je bent klaar!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron |Roomed, Huishoudcoach

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden