null Beeld

Aan de slag in de moestuin: deze groenten kun je planten in september

Kun je nog geen afscheid nemen van je moestuin? Dan hebben we goed nieuws. Ook deze maand kun je nog aan de bak. We vertellen je welke zes groenten je nog kunt planten in september. Zo kun je zelfs in het najaar nog genieten van oogst uit eigen tuin. 

Groenten zaaien, planten en oogsten in september in plaats van in het voorjaar heeft zelfs éxtra voordelen.

Groenten planten in september

Er gaat weinig boven verse groenten en fruit uit eigen tuin. Daarom hoef je de schoffel niet nu al uit de kast te halen en je moestuin winterslaap-klaar te maken. Juist in september kun je nog een hoop nieuwe groenten planten. Het voordeel om je groenten pas nu te zaaien, is dat het vaak in de nacht nog niet zo koud is. Daardoor staat veel van wat je in de grond stopt al binnen een week boven de grond. In het voorjaar duurt dit vaak langer, omdat het nog niet zo warm is. Daarnaast groeit onkruid in de nazomer minder hard, dus je hoeft minder te wieden. Toch kun je natuurlijk niet alles in de grond stoppen, maar naast kruiden zoals peterselie, koriander en krevel doen de onderstaande zes groenten het in september het beste.

Spinazie

Zowel in het voor- als najaar doet spinazie het goed in de open lucht. Zaai de spinazie het liefst in volle grond, dus niet eerst in potjes, en houd ongeveer 5 centimeter afstand tussen de zaadjes. Daarnaast kun je in september het beste scherpzaad in plaats van rondzaad gebruiken - dat kun je voelen aan de scherpe randjes van de zaadjes - want deze kunnen beter tegen de kou en groeien snel.

Zuring

Zuring is perfect voor stoofpotjes, sauzen en soepen en groeit juist in september hartstikke goed en vooral erg snel. Zuring is makkelijk te onderhouden, omdat het bijna op elke grond goed groeit. Alleen een plek met veel zonlicht kan ervoor zorgen dat de bladeren erg bitter worden.

Rucola

Rucola doet het, net als notenbladsla en mosterkruid, erg goed in september. Dat komt doordat het nog relatief warm is, dat versnelt het bloeiproces en maakt de scherpe smaak iets minder heftig.

Lees ook: Moestuin beginnen? Met déze tips eet jij straks uit eigen tuin

Veldsla

Is de grond droog? Dan kun je veldsla zelfs in de winter nog prima zaaien. Vooral langbladige veldsla doet het in de herfst erg goed. Je kunt de veldsla gewoon mee planten als een bodembedekker.

Winterpostelein

Net als zuring groeit winterpostelein snel in het najaar. Daarnaast is deze groente niet zo vatbaar voor ziektes of plagen, waardoor je dit seizoen van de volledige oogst kunt genieten.

Paksoi

Als laatste doen Aziatische groenten het juist in september goed. Zowel paksoi als Chinese kool zijn daarom ideaal om juist nu te zaaien. Als het niet te koud wordt en je de groenten in volle grond zaait, kun je al in de late herfst van je eigen oogst genieten.

Bron | Groei.nl, Detuinoptafel.nl, Libelle.be

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden