null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Aan de slag: deze tuinklusjes kun je het beste in juli doen

Het is juli en dat betekent dat het volop zomer is. Al valt het weer deze week wat tegen, waardoor de zomer nog ver weg lijkt. Maar de zomerbloeiers staan gelukkig wél in bloei en dat is genieten. Hoe zorg je ervoor dat je er zo lang mogelijk van genieten? We delen de beste tuinklusjes voor juli.

En dan kun je straks met de beentjes omhoog genieten wanneer de zon wél eindelijk doorbreekt.

Dieren helpen

Naast bloemen en planten leven er ook een hoop dieren in je tuin. Denk maar eens aan vogels, egels, padden, kikkers en insecten. Vooral op warme zomerdagen kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Zet daarom op verschillende plekken een schaaltje water in je tuin. En zorg ervoor dat vogels genoeg te eten hebben, ook in de zomer zijn vogels hiervan afhankelijk. Deze dieren helpen jou weer om ongedierte zoals rupsen en luizen op te eten.

Gazon verzorgen

Na een lange en droge periode is het niet noodzakelijk om je gras te sproeien. Gras is van nature een sterke plant en is dus sterk genoeg om te herstellen. Wil je toch graag sproeien? Sproei dan rijkelijk en wanneer de zon weg is. Maai in de zomer het gras niet te kort, hierdoor droogt het eerder uit. En zorg ervoor dat de messen goed scherp zijn, zo beschadigd het gras minder snel.

Insectencontrole

De zomer is met uitstek de periode waarop luizen zich verspreiden. Met name de gevleugelde soorten zijn in deze periode zeer actief. Controleer daarom je planten regelmatig op aanwezigheid van luizen. Je kunt de luizen met een harde waterstraal wegspuiten. Helpt dit niet? Dan kun je een ecologisch bestrijdingsmiddel gebruiken. Lees hier welk middel tegen welke plaag het beste werkt.

Lees ook: Zóveel calorieën verbrand je extra met tuinieren

Snoeien

Veel struiken staan nu volop in bloei en de snoeischaar heb je met enige regelmaat nodig deze maand. De kuiflavendel en de vlinderstruik kunnen iets worden teruggesnoeid voor een tweede bloei. De jasmijn kan worden gesnoeid direct na de bloei. Wanneer ze helemaal in het blad staan kan de esdoorn, walnoot, berk en haagbeuk worden gesnoeid. Ook de klimop kun je in bedwang houden door te snoeien. Let op: snoei niet als het boven de 25 graden Celsius is.

Vijver onderhouden

Een vijver is heerlijk rustgevend in de tuin, zeker met een fonteintje erin. Maar ook de vijver is een van de belangrijke tuinklusjes voor juli. Door de warmte verdampt het water snel. Houd het waterpeil in de gaten en vul bij wanneer nodig. De combinatie van stilstaand water en warm weer kan funest zijn voor je waterplanten en vissen. Een fontein zorgt voor zuurstof en circulatie. Dun je waterplanten regelmatig uit, zo zorg je ervoor dat ze niet gaan woekeren.

De moestuin

Ook je moestuin heeft de afgelopen maand niet stilgestaan. Overal groeit er van alles, en het is nu met name genieten van al dat moois. Kruiden zoals tijm, dille en peterselie kun nu worden geoogst en eventueel worden ingevroren. Laat courgettes niet langer dan 20 cm worden. Snelgroeiende en vorstbestendige planten kunnen nu worden gezaaid. Denk bijvoorbeeld aan andijvie, uien, radijsjes, wortelen, Chinese kool en rode bieten.

Border onderhouden

Ondersteun waar nodig hoge bloeiers met een bamboe stok. Met name na een zware regenbui is ondersteuning vaak nodig. Knip uitgebloeide bloemen af. Dit zorgt voor een tweede bloei, vooral bij rozen is dit belangrijk. Geef vaste planten niet teveel water, hierdoor worden ze lui. Als je minder vaak water geeft gaan ze dieper wortelen en worden ze sterker.

Bron | Libelle, Intratuin, Tuinseizoen

Beeld | Getty Images

Lichelle RoozeboomGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden