null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

8x zo zorg je dat die kamerplant wél blijft leven

Je hebt zo je best gedaan en toch is het weer niet gelukt. Dat leuke plantje dat je een tijdje geleden kocht, is verdroogd, de blaadjes zijn uitgevallen of verkleurd. Martha Sewart, de huishoudgoeroe uit de VS, weet precies waar het misgaat.

Zo houd je je kamerplant mooi – en in leven

Zelfs als je bent gezegend met groene vingers, redt die mooie kamerplant het soms niet. Martha Stewart, de Amerikaanse allesweter op huis-tuin-en-keukengebied, zette op een rijtje wat je moet doen om je plant gezond te houden. Haar belangrijkste advies: iedereen kan een plant verzorgen, als je maar bereid bent om je in je nieuwe aanwinst te verdiepen. De naam van ex-geliefden, vrienden of nieuwe collega’s invoeren en googlen naar informatie over hen. Dat doe jij vast ook weleens, toch? Doe hetzelfde met de plant die je wilt gaan kopen. Zo kom je erachter wat hij precies nodig heeft om gezond te blijven. En zo heeft Martha nog wel wat verrassende en meer voor de hand liggende tips.

Zon of geen zon: dat is de vraag

Een plant die van zon houdt en op een schaduwrijke plek wordt gezet, zal op den duur verpieteren. Er zijn plantensoorten die van zon of juist van schaduw houden en ook de hoeveelheid licht die soorten nodig hebben, varieert. Weet je hoeveel zon de plant die je op het oog hebt nodig heeft én of jouw huis (en de plek waar je de plant zet) zonnig of juist donker is?

Natte voeten

De meeste planten hebben maar af en toe water nodig. Als planten te veel water krijgen, kunnen de wortels gaan rotten. Ruik je iets raars? Dan kan het zijn dat de pot te vochtig is.

Bijvoeden

Goede voeding doet groeien: af en toe een beetje (met de nadruk op 'beetje' en alsjeblieft niet te vaak) de juiste plantenvoeding geven doet wonderen!

Trakteer je plant op een douchebeurt

Alles wat leeft, bloeit op van aandacht. Een plant wordt op den duur stoffig en kan 's winters uitdrogen door de verwarming. Zet hem in de douche en spoel de plant voorzichtig af. Het resultaat is letterlijk verfrissend.

Verpotten

Soms heeft een plant meer ruimte nodig. Als de wortels uit het gaatje onder in de pot groeien, is het wellicht tijd om 'm te verpotten. Af en toe verse aarde in de pot doen, kan trouwens ook geen kwaad. Na een tijdje kunnen minerale reststoffen uit het water ophopen in de pot en daar wordt geen plant beter van.

Droge lucht

Niet alleen de ogen van mensen, ook planten kunnen last hebben van droge lucht. Als de uiteindes van de bladeren bruin verkleuren, kan dat betekenen dat er weinig vocht in de lucht zit. Zet in dat geval een schaal of dienblad met kleine steentjes en wat water onder de plant om voor de juiste luchtvochtigheid te zorgen.

Klimaatbeheersing

De meeste planten houden niet van grote temperatuurschommelingen. Probeer een plek in huis te vinden die past bij het eigen microklimaat van de plant en gun 'm daar zijn vaste stek.

Maak het je makkelijk

Gewoon geen groene vingers? Koop een plant die niet zo veel aandacht, water en verzorging nodig heeft, zoals een vetplant of een cactus. Bijkomend voordeel: die soorten zijn op het moment helemaal hip. Leuk op een grote schaal met meerdere plantjes, als hangplant of onder een stolpje.

Meer EHBO-tips voor planten nodig? Die vind je hier.

Bron: marthastewart.com

Artikelen van margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden