Margriet logo
7 dingen die we massaal vergeten schoon te maken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

7 dingen die we massaal vergeten schoon te maken

Schoonmaken, komt er bij jou ook nooit een eind aan? De wasmachine blijft maar draaien en de stofzuiger blijft maar rollen. Maar vergeet jij de volgende dingen ook vaak of zelfs altijd schoon te maken? Je bent niet de enige.

Veel mensen staan er niet bij stil dat de volgende objecten ook schoongemaakt moeten worden. De meeste van deze schoonmaakklusjes hoef je echt niet elke week te doen. Eens in de zoveel maanden volstaat om je huis schoner, veiliger én gezonder te maken en houden.

Van de boodschappentas tot de stofzuiger: deze dingen vergeten we massaal schoon te maken

Luchtafvoerslang van je droger

Heb jij een droger met een luchtafvoerslang? Dan is het heel belangrijk om die eens schoon te maken. Als er te veel stofdeeltjes op en in de afvoerslang zitten, kunnen die door hitte of vonken van een ander apparaat vlam vatten. hetzelfde geldt voor de ventilator. Als de slang of ventilator verstopt is, kan de vochtige lucht niet uit de droger ontsnappen, waardoor er muffige geurtjes en schimmel in je droger kan komen. Maak elk seizoen de luchtafvoerslang en ventilator van je droger dus schoon met een plumeau, vier keer per jaar dus.

Herbruikbare boodschappentas

Een mooi alternatief voor plastic tassen, maar na verloop van tijd een bron van bacteriën. Die tas vervoert namelijk van alles, komt overal en staat ook weleens op de grond. Gooi ‘m als het kan dus regelmatig in de was, afhankelijk van hoe vaak jij er boodschappen mee doet. En stop groenten die niet verpakt zijn het liefst in een apart tasje, zodat ze niet in direct contact met de bacteriën in je tas komen.

Tandenborstelhouder

Kijk eens in je tandenborstelhouder. Zie je een viezig laagje? Dat zijn restjes tandpasta die naar beneden gegleden zijn. En als je dat lang genoeg laat zitten, kan er ook nog eens schimmel op komen. Ieuw! Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de vieze bodem van je tandenborstelhouder dubbel zo vies kan zijn als een wc-bril. Wekelijks even schoonmaken dus, die tandenborstelhouder. Stop het in de vaatwasser of spoel het goed om met afwasmiddel of allesreiniger.

Lees ook:
Dit zijn de 6 vieste voorwerpen in huis

Sifon van je wastafel

Sifon, waterslot, zwanenhals: het betekent alledrie dat gebogen gedeelte van de afvoerpijn onder je gootsteen of wastafel. Daar kan water en vuil zich in ophopen, waardoor je vieze geurtjes in de keuken of badkamer kunt ruiken. Met een moersleutel en emmer om de viezigheid op te vangen, maak je die zo schoon. Spoel de pijp met schoon water voor je ‘m weer terugplaatst en check daarna even of-ie niet lekt.

Filters en ventilatiekappen

Schone filters zijn heel belangrijk voor je luchtkwaliteit in je huis. Schone ventilatiekappen net zo. Niet vergeten schoon te maken dus. Hetzelfde geldt voor een heater of airconditioner.

Lees ook:
Om déze gevaarlijke reden moet je de afzuigkap wat vaker schoonmaken

De vaatwasser

Ondanks al het afwasmiddel en water, kan je vaatwasser elke maand wel een goede schoonmaakbeurt gebruiken. De afvoerpijpjes en zeefjes in een vaatwasser kunnen verstopt raken met etensresten of stukjes papier. Hierdoor kan het gaan stinken. Zo kun je je vaatwasser het best schoonmaken.

Schoonmaakspullen

De spullen waarmee jij schoonmaakt moeten ook schoongemaakt worden. Anders maken ze andere spullen alleen maar vies. Neem de stofzuiger, van de mond tot en met het apparaat zelf, eens in de zoveel tijd af met een doekje. Vervang het filter ook. Een bezem kun je het best even in een emmer of bak met heet water en allesreiniger of wasmiddel laten weken, afspoelen en aan de lucht laten drogen. Hetzelfde geldt voor een dweil die je niet kunt losmaken om in de was te doen.

Bron | Real Simple
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden