null Beeld

6 soorten ongedierte op je kamerplanten (en zó kom je er weer vanaf)

Staan je kamerplanten er ineens totaal anders bij dan normaal? Het kan natuurlijk aan de verkeerde verzorging liggen, maar hangende, verkleurde of zachte planten kunnen ook last hebben van ongedierte. We leggen uit hoe je de meest voorkomende soorten ongedierte kunt herkennen.

Zo ben je er hopelijk op tijd bij, en kun je je plant nog

redden.

Besmetting van kamerplanten

Er kunnen op verschillende manieren ongedierte op je kamerplanten komen. Het kan bijvoorbeeld worden overgebracht via je huisdier, andere planten of - hoe gek het ook klinkt - door jezelf. Planten die al niet goed verzorgt worden, zijn namelijk vatbaarder voor ongedierte. Als je bijvoorbeeld te veel water geeft, worden de bladeren van je plant zachter, waardoor luizen de voedingssappen makkelijker kunnen bereiken. Maar ook gezonde planten kunnen last krijgen van beestjes.

Regelmatig controleren

Om een uitbraak van ongedierte op je kamerplanten te voorkomen, moet je regelmatig de bladeren van je plant controleren. Let vooral op de onderkant van de bladeren, want hier vestigen de meeste soorten ongedierte zich het liefst. Beestjes gesignaleerd? Zet de besmette plant dan in een afgesloten ruimte of buiten, zodat het ongedierte niet naar je andere planten kan overspringen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter.

Ongedierte op je kamerplanten bestrijden

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je kamerplant te genezen en ongedierte te bestrijden, ongeacht de soort beestjes die erop zitten. Dit zijn de belangrijkste stappen die je kunt nemen:

  • Verwijder zoveel mogelijk van het besmetmateriaal. Probeer het ergste met een vochtige doek te verwijderen, en als datniet werkt, kun je de plant ook snoeien.
  • Geef de plant een lauwe douche (wel eerst evende grond met folie afdekken). Met een harde straal kun je veel ongediertewegkrijgen.
  • Verpot de kamerplant en zet hem in nieuwe,schone aarde. Maak tijdens het verpotten de sierpot goed schoon, zodat er geenongedierte achterblijft.

Verschillende soorten ongedierte

Er zijn een aantal verschillende soorten ongedierte die graag op kamerplanten zitten. Iedere soort vraagt om een ander soort aanpak. We hebben de zes meest voorkomende soorten op een rijtje gezet, inclusief behandeling.

Lees ook:

Waarom het zo goed is om melk aan je planten te geven

Bladluis

Bladluizen overleven door sappen uit de plant te zuigen, waardoor de plant steeds slapper wordt. Deze luis vermenigvuldigt zich snel en kan ook naar andere planten vliegen. Gelukkig zijn ze wel makkelijk te bestrijden. Luizen kunnen namelijk niet tegen kou en vocht, dus besproei ze één keer per dag met koud water. Herhaal dit proces om de paar dagen tot alle luizen uitgeroeid zijn. Voor extra bestrijding kun je wat afwasmiddel aan het water toevoegen.

Spint

Spint is een mijtensoort en hebben de grootte van een speldenkop, waardoor ze lastig te ontdekken zijn. Ze onttrekken voedingsstoffen aan de kamerplant, waardoor de plant zelf minder voeding krijgt en sneller doodgaat. Als je kamerplant last heeft van spint, moet je deze plant zo snel mogelijk buiten zetten om kruisbesmetting te voorkomen. Spint houdt namelijk van een warme en droge omgeving. Besproei de plant met water met hierin een oplossing van 2% groene zeep en 1% spiritus. Het beste is om dit in de avonduren te doen, omdat dan nieuwe eitjes uitkomen. Als het een hardnekkige plaag is, kun je een chemisch bestrijdingsmiddel gebruiken.

Trips

Dit kleine, dunne insect heeft vleugels, waardoor de plaag zich snel kan verspreiden. Ze beschadigen bladeren met hun zuigsnuit door er gaten in te prikken. Hierdoor drogen de bladeren uit. Deze plaag is moeilijk te bestrijden, en je kunt daarom het beste meteen een chemisch bestrijdingsmiddel proberen. De huis- tuin en keukentip is een mengsel van water, zachte gele zeep (20 g per liter water) en 10 cc brandspiritus of methanol. Spuit dit herhaaldelijk op de plant.

Rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegen, maar muggen. Ze eten dood én levend materiaal van de plant, waardoor ze snel schade aanbrengen. De beste manier om rouwvliegen te bestrijden is door de larven weg te halen. Deze worden in de eerste paar centimeter van de aarde gelegd. Haal de bovenste vijf centimeter van de aarde weg, en leg hier speelzand overheen. Hier kunnen rouwvliegjes geen eitjes in leggen. Als dit niet werkt, kun je ook bestrijdingsmiddel tegen mieren over de aarde strooien.

Wolluis

De wolluis is een wit, wollig insect en kan iedere

soort plant aantasten. Ze zijn lastig te bestrijden, maar je kunt proberen om

water met pure spiritus te mengen. Besproei de plant hier dagelijks mee. Hoe

harder de spuit, hoe beter de wolluis zal verdwijnen. Werkt dit niet, kun je

een chemisch middel proberen.

Dopluis

De dopluis is een bruine luis die zich stevig vasthecht aan de stam en bladeren van de plant, waardoor ze lastig weg te spuiten zijn. Ze onttrekken voedingsstoffen aan de plant, waardoor er verkleuringen in de bladeren komen. Je kunt ze het beste gericht bestrijden. Maak een mengsel van spiritus en groene zeep, en tip met een wattenstaafje de besmette plekken aan. Helaas is deze luis erg resistent tegen chemicaliën, waardoor dat soort middelen minder goed werken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | 123planten.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden