6 fabels over energieverbruik in huis: hoe ben je nu écht het goedkoopst bezig?
De temperaturen dalen en de energiekosten stijgen. Tijd om eens in de wondere wereld van energieverbruik te duiken. Is het bijvoorbeeld écht goedkoper om de verwarming de hele nacht aan te laten staan, in plaats van het huis in de ochtend opnieuw te verwarmen? We zochten het uit en hebben alle fabels over energieverbruik op een rijtje gezet.
Er blijken namelijk nogal wat misverstanden over te bestaan.
Apparaten die uitstaan, verbruiken geen energie
Dat is balen! Denk je goed bezig te zijn door netjes je televisie en lampen uit te zetten wanneer je ze niet nodig hebt, valt de energierekening tóch hoger uit dan verwacht. Dat komt doordat apparaten energie blijven vragen, zolang ze in het stopcontact zitten. Daarom is het ook belangrijk om je oplader niet in het stopcontact te laten zitten wanneer je hem niet gebruikt, die slurpen energie. Dit heeft te maken met de transformator in de lader: die verbruikt constant stroom. Ga je op vakantie? Haal dan zoveel mogelijk apparaten uit het stopcontact. Dat scheelt toch weer.
Een apparaat slijt sneller als je hem voor korte tijd uit het stopcontact haalt
Daarmee komen we meteen bij de volgende fabel. Veel mensen zijn huiverig om apparaten helemaal uit te zetten, omdat ze hierdoor sneller kapot zouden gaan. Dit is echter niet waar en kun je gewoon doen. Van koffiezetapparaat tot televisie. Wist je dat dit de grootste energieslurpers zijn in huis? En dat stekkers uit het stopcontact halen loont?
Water koken in een fluitketel is goedkoper dan met een waterkoker
Ook dit is niet waar. Of je nou gasvuur, een inductieplaat of iets anders hebt: de hoeveelheid energie die je verbruikt blijft hetzelfde. Een waterkoker is ten opzichte van een fluitketel zelfs voordeliger, omdat alle warmte hier direct in contact komt met het water, waardoor het sneller opwarmt. Bij een fluitketel gaat ook veel warmte verloren aan de lucht. Je kunt overigens ook kosten besparen door een grote hoeveelheid water in één keer op te warmen en dit te bewaren in een thermosfles. Dit kost minder energie dan steeds kleine beetjes water te moeten verwarmen.
Een huis opwarmen in de ochtend kost meer
Laat jij de verwarming de hele nacht aanstaan, omdat je denkt dat het meer energie kost om in de ochtend het hele huis weer op te warmen? Dat klopt niet: een thermostaat verbruikt meer als hij de hele nacht aanstaat. Je kunt de verwarming ’s nachts daarom beter uitzetten om geld te besparen.
Een snelprogramma is voordeliger dan een eco-programma
Hoe sneller je wast, hoe sneller de wasmachine of vaatwasser klaar is met energie verbruiken, toch? Onzin: het soort programma heeft meer effect op het energieverbruik dan de snelheid van het programma. Eco-programma’s wassen op een lagere temperatuur, waardoor ze een stuk minder geld kosten.
Overstappen op groene energie is de eerste stap naar duurzaam wonen
Klinkt logisch, maar toch vergeten mensen hier vaak een belangrijke tussenstap: isolatie. De meeste (oude) huizen zijn enorm slecht geïsoleerd, waardoor er veel energie verbruikt wordt om het warm te houden. Je huis beter isoleren is daarom een eerste stap naar duurzaam wonen, die zonnepanelen komen daarna wel. Goed om te weten: een betere isolatie verdien je tussen de drie en zeven jaar volledig terug.
Bron | Huisinspiratie.nl, Nefit-bosch.nl, Pricewise.nl
Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar
Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).