Een goede buur is beter dan een verre vriend. Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

5x zo voel je je snel thuis na een verhuizing

Of je nou binnen je eigen woonplaats gaat verkassen of naar de andere kant van het land: na een verhuizing is het altijd even wennen. Het klokje tikt misschien nog net zoals thuis, maar voor de rest is alles anders. Hoe zorg je ervoor dat je je thuis gaat voelen in je nieuwe buurt? We geven je vijf tips.

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Als je een klik hebt met de mensen die om je heen wonen, kan de mate van woonplezier al snel omhoog gaan. We leggen je uit hoe je dit het beste aan kunt pakken.

1. Leer je buren zo snel mogelijk kennen

Buren kunnen veel voor je betekenen. Denk aan de kat te eten geven als je een keer van huis bent. Ook kunnen ze de boel in de gaten houden als je op vakantie bent. En niet te vergeten: misschien worden jullie wel goede vrienden! Dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Wel is het aan te raden om op de verhuisdag al contact te leggen. Zij vinden het ook spannend wie er naast hen zal komen te wonen. Later in de week kun je ook aanbellen bij de rest van de mensen die rondom je huis wonen. Toon je enthousiasme over de verhuizing en dat je ernaar uit hebt gekeken om je buren te leren kennen.

2. Vraag nieuwe mensen op de koffie

Als je verhuisdozen zijn uitgepakt en je een beetje moed hebt verzameld, kun je buren uitnodigen bij je thuis. Haal lekkere koffie of wijn in huis en laat je huis zien. Stel vragen en leer elkaar kennen. Je kunt meerdere buren tegelijk uitnodigen voor een borrel in de tuin, maar je kunt ze ook één voor één uitnodigen. Als je ze met open armen ontvangt, leg je alvast een mooie basis voor de toekomst.

3. Advies vragen in de buurt

Veel mensen vinden het fijn als je hen advies vraagt. Daardoor krijgt de ander de kans om behulpzaam te zijn en zal diegene graag zijn of haar kennis delen. Vraag bijvoorbeeld waar je het lekkerste brood kan kopen in de buurt of wanneer de vuilnisman langskomt. Zij weten vaak meer dan jij en zullen het waarschijnlijk alleen maar leuk vinden om hun lokale favoriete tentjes aan te raden.

4. Begin met vrijwilligerswerk

Als je vrijwilligerswerk gaat doen in de buurt, leer je snel mensen kennen. Bovendien zullen je buurtgenoten het waarderen dat je je inzet voor de medemens. In veel gemeenten is de voedselbank nog steeds noodzakelijk. Je kan daar altijd extra handen aanbieden om voedselpakketten uit te delen of de voorraad achter de schermen aan te vullen.

5. Ga naar plaatselijke evenementen

Denk aan lokale theatervoorstellingen, inzamelingsacties of een straatfeest. Zo zal je snel veel nieuwe mensen in je nieuwe buurt kennen. En die nieuwe buur? Dat ben je zelf natuurlijk ook. Als je postpakketten aanneemt en aanbiedt om tijdens een reis de planten water te geven, zul je al snel ingeburgerd raken in je buurt.

Bron | Safestore

Saskia WinkensGetty Images/Image Source

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden