Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

5x hierdoor hangen de bladeren van jouw Aloë Vera

Van een tekort aan water en zonlicht tot een overschot: een Aloë Vera plant verzorgen is zo makkelijk nog niet. Zelfs met groene vingers kan er het een en ander misgaan, waardoor de bladeren van je Aloë Vera er al snel een beetje treurig bij hangen. We hebben de vijf meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje gezet. 

En we geven je uiteraard ook een paar handige oplossingen voor dit probleem.

De bladeren van je Aloë Vera hangen door een water overschot

Zoals je waarschijnlijk wel weet is Aloë Vera een vetplant. Dat betekent dat het plantje maar weinig water nodig heeft om het goed te doen. De meest voorkomende oorzaak dat de bladeren van je Aloë Vera gaan hangen is volgens Roomed dan ook door een overschot aan water. De kans is groot dat je de plant aan het verdrinken bent. Geef daarom de Aloë Vera pas water als de bodem helemaal droog is. Is het kwaad al geschied en heb je je plant te veel water gegeven? Volgens Dr Green kun je dan het beste wachten tot de punten van het blad rood kleuren, voordat je deze opnieuw water geeft.

Een pot met slechte afwatering

Geef je je Aloë Vera af en toe slechts een klein scheutje water, maar blijven de bladeren er slap bij hangen? Dan zou het ook wel eens aan de pot kunnen liggen. Als je pot geen goede afwatering heeft, dan kan het overschot aan water niet aan de onderkant weglopen, waardoor de plant wederom te veel water krijgt.

Verkeerd formaat pot

Een andere oorzaak voor hangende bladeren die ook met je pot te maken heeft, is dat de pot te klein is voor je plant. Hierdoor kan je Aloë Vera de wortels niet kwijt, waardoor de plant zich verkrampt voelt. Dit kun je controleren door de potgrond te bekijken. Zie je meer wortels dan potgrond? Dan is het tijd om je plant over te potten naar een pot die een of twee maten groter is dan de huidige pot. Zo kan de Aloë Vera weer verder groeien.

Lees ook: 5 gezondheidsproducten die je zelf kunt maken van aloë vera

Te weinig zonlicht

Bij een tekort aan zonlicht is de kans groot dat je Aloë Vera er een beetje zielig bij gaat hangen. Deze plant heeft minstens zes uur zon per dag nodig. Let dus op dat je plant op een zonnig plekje in huis staat. Als de buitenste bladeren van je Aloë Vera naar buiten hangen en de binnenste bladeren wit of lichtgroen kleuren dan heeft je plant te weinig zonlicht. Een teveel aan zon is natuurlijk ook niet goed. Aan verschroeide topjes aan de Aloë Vera kun je herkennen dat de plant te veel zonlicht krijgt (dit ontstaat vaak in combinatie met een tekort aan water). In dit geval mag de Aloë Vera naar een iets schaduwrijkere plek in huis.

Bladluizen

De laatste boosdoener voor een Aloë Vera plant zijn bladluizen. Gelukkig zijn deze op een vetplant vaak makkelijk en snel te spotten. Je kunt het beste Neemolie gebruiken om de bladluizen op deze plant te bestrijden.

Bron | Roomed, Dr Green

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden