null Beeld

10 voorwerpen die viezer zijn dan de toiletbril

Denk je dat de toiletbril de plek is met de meeste bacteriën? Mis! Er zijn in jouw huis voorwerpen die nóg viezer zijn. 

Vaatdoekjes

Natte vaatdoekjes, maar ook schuursponsjes en keukendoeken, zitten vol met bacteriën. Als die met eten in aanraking komen, kun je ziek worden. Daarom is het belangrijk om het vaatdoekje elke dag te vervangen, zodat je minder risico hebt op een voedselinfectie. Was het vaatdoekje vervolgens op zestig graden of hoger, zodat de bacteriën worden gedood.

Afstandsbediening

Iedereen van het gezin zit er met z’n handen aan, je laat 'm vaak vallen en er wordt ook nog vaak op geniest en gehoest. Daarom is de afstandsbediening een van de grootste bacteriebommen in het huis. Uit onderzoek van de Universiteit van Viriginia blijkt eveneens dat de helft van de afstandsbedieningen bárst van de verkoudheidsvirussen. Neem de afstandsbediening af met alcohol om te ontsmetten.

Snijplanken

Terug naar de keuken, waar zich nog een bacteriebom schuilhoudt: de snijplank. Net als het vaatdoekje is dit ook een bron van bacteriën. Om kruisbesmetting te voorkomen, is het belangrijk om rauw en gaar eten goed te scheiden. Snijd vlees daarom altijd op een aparte snijplank. Na gebruik spoel je de plank goed af met sop en heet water. Vergeet daarna niet om de plank af te drogen, want als een snijplank vochtig blijft, ontstaan er nog meer bacteriën.

Tandenborstel

Bacteriën zijn dol op vochtige gebieden, dus ook je tandenborstel ontsnapt er niet aan. Ligt jouw tandenborstel ook nog eens in een badkamer waar zich een toilet bevindt, dan is-ie extra vies. Uit onderzoek van de universiteit van Arizona blijkt namelijk dat met het doorspoelen van het toilet druppeltjes van bacteriën en virussen door de lucht zweven. Het duurt daarna twee uur voordat ze neerdalen, waaronder dus op je tandenborstel. Tip: plaats het deksel op het toilet voordat je gaat doorspoelen!

Matras

In de loop van de tijd wordt een matras vies. Vreemd is dat natuurlijk niet, want we liggen er gemiddeld acht uren per dag op en transpireren dan flink. Juist warmte en vocht trekken bacteriën en schimmels aan. Het is zelfs zo dat een matras hierdoor na tien jaar twee keer zo veel weegt. Daarom is het belangrijk om een matras om de acht à tien jaar te vervangen.

Deurkruk

De meeste bacteriën zitten op onze handen en daar maken we natuurlijk deuren mee open. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat een deurkruk een broeinest van bacteriën is.

Mobiele telefoon

Hoe vaak maak jij je telefoon schoon? Het is in elk geval wel nodig, want op een telefoon zitten tien keer meer bacteriën dan op een toiletbril. Schadelijk zijn deze bacteriën overigens niet. Een desinfecterend doekje is voldoende om de mobiel zo schoon mogelijk te houden.

Tapijt

Op tapijt of een vloerkleed zitten vierduizend keer meer bacteriën dan op een toiletbril. Dit komt omdat er op een vloerkleed vaak veel dode huidcellen liggen en daar zijn bacteriën (en voor de huismijt) dol op. Ook haren van huisdieren (en soms vlooien) nestelen zich maar al te graag op een tapijt.

Toetsenbord

Durf jij nog een toetsenbord aan te raken als je weet dat er vijf keer meer bacteriën op zitten dan op een toiletbril? Met een nat doekje en een beetje allesreiniger maak je eenvoudig het toetsenbord schoon.

Gootsteen

Nog zo’n plek in de keuken waar bacteriën zich graag schuilhouden is de gootsteen. Alleen in het afvoerputje leven al meer dan een half miljoen bacteriën!

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden