Margriet logo
Deze tien plekken vergeten we vaak schoon te maken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

10 plekken die het vaakst vergeten worden bij het schoonmaken

Niets is zo fijn als een schoon huis. Maar wist je dat veel plekken in huis vaak worden overgeslagen tijdens een standaard schoonmaakronde? Dit zijn tien plekken die nog weleens vergeten worden tijdens het schoonmaken, die je beter niet kunt overslaan.

1. De bovenkant van...

Eigenlijk alles... We vergeten vaak om eens met een doekje langs de bovenkant van de deur of van de kasten te gaan, omdat we die plekken niet goed kunnen zien. Denk bijvoorbeeld ook aan fotolijsten of aan spiegels. Je zult versteld staan van hoeveel stof je op deze plekken tegenkomt.

2. Kamerplanten

Ze staan leuk en gezellig in huis, maar trekken ook een hoop stof aan. Ook je kamerplanten kun je schoonmaken: door even met de stoffer en eventueel een natte doek voorzichtig langs de bladeren te gaan, zijn je planten binnen een mum van tijd weer schoon.

3. De vuilnisbak

We verwisselen vaak onze vuilniszak, maar wist je dat de vuilnisbak zelf ook regelmatig schoon moet worden gemaakt? Er kunnen dingen achterblijven op de bodem, zoals stof, vuil en etensresten. Daarnaast is de vuilnisbak een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Het is daarom verstandig om wekelijks de boven- en onderkant van de klep, de onderkant van de bak en de vloer daaromheen grondig schoon te maken.

Een tip: Leg kattengrind op de bodem van je vuilnisbak. De korrels absorberen vieze geurtjes en nemen overtollig vocht op. Verwissel het kattengrind tegelijkertijd met de vuilniszak.

4. Deurklinken

Deurklinken worden nog weleens vergeten tijdens het schoonmaken. En dat terwijl ze een grote bron van bacteriën zijn, omdat ze meerdere keren per dag worden aangeraakt. Het is dan ook verstandig om alle deurklinken regelmatig te desinfecteren.

5. Lichtschakelaars en knoppen

Lichtschakelaars en knoppen zijn vergelijkbaar met de deurklinken. Lichtschakelaars en knoppen van bijvoorbeeld het fornuis worden vaak aangeraakt en over het hoofd gezien tijdens het schoonmaken. De volgende keer zul je ze niet meer vergeten.

6. De bestekla

We staan er niet bij stil, maar ook de bestekla wordt vaak vergeten tijdens het schoonmaken. Dagelijks pakken we met onze handen bestek uit de lade en kan er vuil in komen. Het is even een klus, maar als hij eenmaal schoon is, voelt het extra goed!

7. De koelkast

Ook de koelkast heeft aandacht nodig. De boven- en onderkant worden nog weleens vergeten. En als je dan toch begonnen bent: het is ook belangrijk om de binnenkant mee te nemen. Haal eerst de koelkast helemaal leeg en bewaar de producten in een koeltas. Was de plankjes goed af en vergeet niet om een doekje langs de binnenkant en langs de rubbertjes te halen. Zorg er wel voor dat je de koelkast droog achterlaat. Na deze schoonmaakbeurt kun je de koelkast weer een nieuwe indeling geven, zodat alles weer netjes op zijn plek staat.

8. Het douchegordijn

Bacteriën en schimmels hopen zich op het douchegordijn op. Belangrijk dus - mocht je er een hebben - om het douchegordijn niet te vergeten tijdens het schoonmaken van de badkamer. Eén voordeel: het is helemaal niet moeilijk. Je kunt hem namelijk gewoon in de wasmachine doen.

9. Onder het bed

Je hoeft maar onder je bed te kijken en het stof komt je tegemoet. Onder het bed hoopt stof zich erg snel op, dus vergeet niet om daar regelmatig te stofzuigen.

10. Het toilet

Hoewel we het toilet zelf niet snel vergeten, worden de tegeltjes eromheen, de onderkant van de wc-pot, de toiletborstel, het vloerkleed en de spoelknop nog wel eens overgeslagen. Belangrijk dus om ook deze dingen mee te nemen tijdens je schoonmaakronde.

Bron | RTL Nieuws, huishoudbeurs.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden