Margriet logo
null Beeld

10 dingen die je gegarandeerd herkent als je uit een dorp komt

Tien bekenden tegenkomen tijdens het boodschappen doen, constante discussies in de buurtapp en kinderen die les krijgen van dezelfde stokoude juffrouw die jij vroeger had… het klinkt iedere dorpeling vast bekend in de oren. En zo zijn er nog meer typische dingen die je alleen herkent als je uit een dorp komt.

Als je als dorpeling naar ‘de grote stad’ verhuist, zul je pas merken hoe typisch dorps een paar van je gewoonten zijn. Iets wat jij tijdens het opgroeien heel normaal vond, blijkt in een stad helemaal niet zo normaal te zijn. En hoe vervelend het soms ook is om in een klein dorp te wonen waar iederéén elkaar kent en over elkaar praat, zul je die kneuterige gezelligheid voor geen goud willen missen.

10 dingen die je herkent als je uit een dorp komt

1. Je zegt iedereen gedag op straat. Dat is niet meer dan beleefd, toch? Maar wanneer je in de stad komt en iedere voorbijganger ook vrolijk begroet, krijg je al snel rare of boze blikken toegeworpen. Stel je voor dat je ze iets wilt aansmeren.

2. Deuren op slot doen? Daar heb je nog nooit van gehoord. Hoe moeten bekenden dan binnenkomen? Eerst aanbellen? Nee, bah, wat ongezellig. Jij houdt gewoon voor iedereen de achterdeur open of hangt een touwtje door de brievenbus. Je auto en fiets hoeven overigens ook niet noodzakelijk op slot.

3. Een simpel supermarktbezoekje kan úren duren. Je kwam je oude overbuurvrouw Beppie tegen, de plaatselijke kapper en de moeder van het klasgenootje van je (klein)kind. Die kun je toch moeilijk zomaar voorbij lopen?

4. De buurtbarbecue is het gezelligste moment van het jaar. De hele straat koopt in, hangt vlaggetjes op en neemt de tuinstoelen mee. Dat wordt feesten tot in de late uurtjes.

5. Glijmiddel kopen bij de drogist in het dorp kan nogal ongemakkelijk uitpakken, want de kans is groot dat je het meisje achter de kassa al kent vanaf de tijd dat ze nog in de luiers zat.

Lees ook:

Déze dingen herken je als je uit Brabant komt

6. De buurtapp is één groot slagveld. Van ruzie over een boom die drie centimeter over de schutting van de buurman hangt tot het continu melden van verdachte activiteiten. ‘Er reed vandaag een man op een scooter door de straat. Nog nooit eerder gezien. Over.’

7. De anonimiteit van de stad blijft je verbazen. Wanneer je op bezoek bent bij je vriendin in Amsterdam en vraagt of ze haar buren wel eens spreekt, vertelt ze je doodleuk dat ze haar buurvrouw pas één keer heeft gezien. In zes jaar.

8. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, is het motto van iedere dorpeling. Als je je graag uitbundig kleed of je haar roze verft, zal dat in een dorp best wel gekke blikken opleveren. Maar ach, uiteindelijk wennen ze er wel aan.

9. Er is vijandigheid bij dorpen onderling. Wanneer deze vetes zijn ontstaan weet eigenlijk niemand meer, maar bijna ieder dorp heeft wel de oorlog verklaard aan minstens een ander dorp in de buurt. Over het algemeen worden deze ruzies uitgevochten tijdens sportwedstrijden.

10. Écht alleen ben je in een dorp nooit. Zélfs als er toevallig niemand thuis is om bij aan te kloppen, hoef je niet ver te reizen voor sociaal contact. Je hoeft maar in je voortuin te gaan zitten of een drankje te drinken bij de plaatselijke buurtkroeg, en je zal altijd wel iemand tegenkomen die zin heeft in een praatje.

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden